Reţete de cozonaci cu stil, homemade

În acest an, sărbătorile de Paşte le vom petrece restrâns, acasă. Pentru că în perioada asta nu mai ai încredere să comanzi cozonaci de la patiseria ta preferată, ţi-am făcut o selecţie de trei reţete pentru cozonaci, ca să-i faci singură acasă.

Cozonac cu nucă, stafide şi cacaco

Ingrediente maia:

  • 50 grame drojdie proaspată
  • 2 linguri de lapte
  • o lingură de făină

Ingrediente aluat:

  • 1 kilogram de faină
  • 6 gălbenuşuri
  • o jumătate litru de lapte
  • 300 grame zahăr
  • 200 grame unt
  • 50 grame ulei coajă rasă de la o lămâie
  • 4 fiole esenţă de rom
  • 4 fiole esenţă de vanilie

Ingrediente cremă:

  • stafide şi mac 300 grame
  • nucă mărunţită 20 grame
  • unt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri de zahăr
  • 5 linguri de lapte

Mod de preparare

Se face maiaua din drojdie, două linguri de lapte, o linguriţă de zahăr şi o lingură de faină. Se amestecă şi se lasă la crescut. După ce a crescut maiaua, în paralel, se pune făina cernută într-un lighenuş şi se adaugă laptele fierbinte, treptat. În prealabil, laptele a fost fiert cu zahărul şi cu coaja rasă de la o lămâie şi, apoi, se frământă.

Se adaugă gălbenuşurile de ou, treptat, şi se frământă. Gălbenuşurile au fost bătute şi  peste s-a adăugat un vârf de sare. Acestea se amestecă cu untul topit şi cu uleiul. Peste toată compoziţia din lighenuş se adaugă maiaua şi se frământă, apoi se pun esenţele, se presară făina şi se lasă la crescut.

Pentru cremă, se pune laptele la foc cu untul, cacaoa, nuca, macul şi stafidele. În prealabil, stafidele trebuie lăsate în lapte pentru a se înmuia. După ce a crescut, pentru un cozonac, se pune jumătate din compoziţie. Această jumătate va fi împărţită la rândul ei în alte două jumătăţi. Se pune prima jumătate, se întinde, se unge cu puţin ulei şi se adaugă compoziţia. La fel se procedează şi cu cea de-a doua jumătate şi se împletes. Se aşază în forma pentru cozonac, în care se pune hârtie de copt. Cozonacul va fi uns cu o pensulă, cu gălbenuş şi se presară zahăr tos.

Cozonac cu smântână, nuci, cacao şi rahat

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 300 g de zahăr
  • 4 linguri de lapte călduţ
  • drojdie
  • 6 ouă
  • unt
  • ulei
  • coajă de lămâie şi de portocală
  • esenţă de vanilie şi de rom
  • smântână
  • nuci
  • cacao
  • rahat

Mod de preparare aluat:

Se cerne făina și se pregăteşte maiaua. Într-un vas se pune drojdia cu o linguriță de zahăr, 4 linguri de lapte călduț, o lingură faină,  se amestecă energic și se lasă la crescut. După ce maiaua își dublează volumul se pune peste făină.

Se adăugă gălbenușurile de ou, coaja de lămâie, portocală și laptele călduț în care s-a dizolvat zahărul și s-a pus esenţa de vanilie. Se adăugă smântâna, untul și uleiul, apoi se frământă cam 20 de minute în total şi se lasă la dospit o oră.

Mod de preparare cremă:

Se bat bine albușurile cu zahărul până devin o bezea, apoi se adaugă nuca, esenţa de rom și cacaua. Se împarte aluatul în patru părți egale, se întinde cu sucitorul, se pune crema, apoi rahatul, după care se împleteşte și se mai lasă la crescut în tăvi aproximativ 20 de minute.

Înainte de a băga cozonacii în cuptor se ung cu gălbenuș de ou, se presară zahăr granulat și câteva nuci. Cozonacii se ţine la cuptor o oră, la 160 de grade cu ventilaţie.

Cozonac în formă de floare cu Nutella

Ingrediente

  • kg faină
  • 300 g nucă măcinată
  • 200 g zahăr
  • 400 g Nutella
  • 6 gălbenuşuri
  • 450 ml lapte călduţ
  • 200 ml ulei
  • 25 g drojdie uscată
  • 15 ml esenţă de rom
  • o linguriţă extract de vanilie
  • o jumătate de linguriţă de sare
  • coajă rasă de la o lămâie

Mod de preparare

Se cerne făina după care se pregăteşte maiaua. Se pune drojdia într-un bol, se adaugă două linguri de zahăr şi aproximtiv 100 ml lapte călduţ. Se amestecă, după care se adaugă două linguri de făină. Se face o gropiţă în făină, după care se pune amestecul cu drojdie. Se acoperă cu puţină făină şi se lasă deoparte. Se adaugă zahărul peste laptele rămas şi se amestecă, după care se pune o linguriţă de extract de vanilie şi coaja rasă de lămâie.

Se bat galbenuşurile cu sarea, se adaugă puţin din laptele aromat. Se amestecă bine după care se pune peste restul de lapte. După ce s-a activat drojdia, se adaugă compoziţia cu lapte şi ouă şi se amestecă cu o spatulă, după care se frământă cu mâna în jur de 15-20 de minute.
Se adaugă uleiul, treptat, şi se framantă în continuare, după care se transferă aluatul într-un bol uns cu ulei şi se acoperă cu un prosop. Sa lasă la loc călduţ, timp de două ore, ca să crească.

Între timp, se face umplutura. Se pune Nutella, topită un minut la microunde, peste nuca macinată. Se adaugă esenţa de rom si se amestecă foarte bine. În cazul în care umplutura iese prea groasă, se mai poate subţia cu lapte.

După ce a crescut, se întinde aluatul şi se decupează cu ajutorul unei forme rotunde. Se îndepărtează surplusul de aluat, după care se toarnă puţină umplutură pe fiecare cerculeţ de aluat.
Se pliază apoi fiecare bucăţică de aluat şi se unesc capetele. Se pun „petalele” de aluat de jur împrejurul tăvii până când se ajunge în centrul formei. Se va folosi o tavă de tartă, cu diametru de 28 cm. Tava trebuie să fie unsă cu unt, margarină sau ulei. Ultima „petală” de aluat se pune în centrul tăvii, după care se unge floarea cu ou bătut. Se bagă tava în cuptorul preincins la 180 grade C pentru 30-35 de minute.

În final, se scoate cozonacul floare cu Nutella şi nucă de la cuptor, şi se lasă să se răcească, după care se poate servi.

Text: Bettina Cristea

Photo: Google Images

aprilie 16th, 2020 by Cristea Bettina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate