Românul câştigător al unui premiu Grammy

Cristian Măcelaru este câştigătorul român al unui premiu Grammy. Acesta a primit titlul de Cea mai bună intrepretare instrumentală solo, împreună cu violonista Nicola Benedetti şi Orchestra Simfonică din Philadelphia.

Românul dirijor a primit premiul pentru albumul „Wynton Marsalis: Violin Concerto; Fiddle Dance Suite”. Distincţia pentru această secţiune se acordă din 2012. Anul trecut, premiul a fost câştigat de James Ehnes şi Ludovic Morlot pentru înregistrarea „Kevin: Violin Concerto”.

Cristian Măcelaru este un dirijor român, în vârstă de 39 de ani, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California (din august 2017) și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln (începând cu stagiunea 2019/20).Cine este Cristian Măcelaru

Măcelaru s-a format ca violonist în Timișoara şi a fost desemnat cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami debutând la Carnegie Hall la vârsta de 19 ani. Acesta, însă, a intrat în atenția publicului în 2012 când a dirijat Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez.

Artistul este câștigător al Premiului Solti pentru Dirijori în 2014, după ce a obţinut Premiul Solti pentru Dirijori în devenire, în 2012, o onoare prestigioasă care nu mai fusese acordată decât o singură dată în istoria Fundației Solti.

Photo: Google Images

Text: Bettina Cristea