Sangerarea la ovulatie

Sangerarile intre menstruatii pot avea mai multe cauze. Sangerarea care anunta menstruatia este un semnal clar care indica perioada de ovulatie, destul de rar experimentata de femei. Care sunt cauzele sangerarii intermenstruale si cand indica o problema de sanatate, ne spune doamna doctor Andreea Stavri, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Ovulatia este acel moment al ciclului menstrual in care are loc eliberarea ovocitului de la nivelul ovarului, acesta devenind disponibil pentru fecundare in vederea obtinerii unei sarcini. In momentul ovulatiei, in organismul femeii apar o serie de modificari, si anume: crestere a temperaturii bazale, o modificare a mucusului cervical (devine mai fluent, mai abundent si translucid), o crestere a libidoului, disconfort pelvin si pot aparea mici sangerari. Spooting-ul este termenul folosit pentru a descrie micile sangerari intermenstruale care pot anunta ovulatia.Sangerarea normala si durata ciclului menstrual

Atunci cand anunta ovulatia, spooting-ul se prezinta sub forma a doua-trei picaturi de sange rosu sau o secretie rozata. De obicei, aceasta sangerare trebuie sa aiba o cantitate redusa si nu trebuie sa dureze mai mult de doua zile.

Cauzele sangerarii la menstruatie

In momentul in care apare ovulatia, nivelurile de estrogen din organism scad si aceasta scadere genereaza spooting-ul, aparand o descuamare a endometrului. De asemenea, periovulator, cervixul este mult mai fiabil si in urma unui contact sexual poate aparea aceasta mica sangerare. Exista cazuri in care aceasta sangerare poate sa releve un ciclu anovulator datorat dezechilibrelor hormonale si nivelului scazut de progesteron. In cazul unei sangerari abundente, trenante si recurente, care asociaza simptomatologie suparatoare, precum dureri pelvine, stare generala rea, crampe, febra sau varsaturi, trebuie solicitat consultul la medicul ginecolog.

Text: Alexandra Lupu