Seminar de nutritie in sarcina

Primul seminar de nutritie in sarcina a adunat laolalta in jur de 100 de femei insarcinate, care au primit cele mai bune informatii despre importanta unei nutritii echilibrate si a unui stil de viata sanatos pe toata perioada sarcinii. „Meseria” de mamica nu este deloc usoara, iar scopul acestui prim seminar a fost de a le informa pe viitoarele mamici cu privire la alimentatia adecvata in primele 1000 de zile. Potrivit cercetarilor, cel mult 20% din starea de sanatate de-a lungul vietii poate fi explicata prin mostenirea genetica, ceea ce inseamna ca cel putin in proportie de 80% aceasta este determinata de factorii de mediu, incluzand nutritia si stilul de viata din primele 1000 de zile. Alimentatia corecta a mamei din primele 1000 de zile influenteaza riscul de boli cronice netransmisibile, cum ar fi obezitatea, diabetul, alergiile, afectiunile cardiace, care apar in perioadele ulterioare ale vietii.

Programul „Primele 1000 de zile” include o serie de trei intalniri special concepute pentru viitoarele mamici si pentru buna dezvoltare a copilului. Temele centrale ale discutiei abordeaza cele patru etape de dezvoltare din primele 1000 de zile: sarcina, alaptarea, diversificarea alimentatiei bebelusului si nutritia copilului de varsta mica.Nutritia echilibrata din primele 1000 de zile influenteaza profund sanatatea viitorului adult

Dr. Sandra Alexiu, Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei si medic primar de medicina familiei, a adus in discutie importanta unui stil de viata echilibrat inca de la faza de conceptie, pana la varsta de 2 ani.

Dr. Ionut Valcea, medic specialist in obstetrica-ginecologie, este cel care insoteste mama in calatoria Primelor 1000 de zile. Domnul doctor a discutat despre ingrijirea prenatala si rolul medicului ginecolog in aceasta perioada.

Dr. Marina Otelea, Presedinta Asociatiei SAMAS, a discutat despre comportamentul alimentar al mamei ce influenteaza intr-o mare masura dezvoltarea copilului si necesitatea de informare corecta a mamelor cu privire la ceea ce inseamna nutritie sanatoasa.

seminar-nutritie-sarcina-3Ana Maita, Vicepresedinte Asociatia SAMAS, le-a povestit participantelor despre programul din cadrul SAMAS, special conceput pentru mame si sugari.

Urmatorul seminar dedicat Primelor 1000 de zile urmeaza sa aiba loc in luna august, tema centrala fiind alaptarea sugarilor. Frumoasa si emotionanta calatorie sanatoasa a primelor 1000 de zile este sustinuta de Fundatia NUTRICIA Early Life Nutrition alaturi de partenerii: Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Pediatrie si Asociatia SAMAS.

Text: Alexandra Lupu