Sfaturi de toamna pentru tenul cu probleme

Toamna este un anotimp destul de capricios din punct de vedere al temperaturilor. Totodata, schimbarile care au loc ne pot influenta in mod negativ pielea. Vantul rece si aspru ne usuca tenul, la fel si hainele groase. Este foarte important sa invatam sa ne hidratam corect atat din interior, cat si din exterior si sa-i oferim pielii tot ceea ce are nevoie. Am stat de vorba cu doamna doctor Adina Margaritescu, medic specialist dermato-venerologie, si am aflat mai multe despre problemele si ingrijirea tenului toamna.


Tonica TV: Care sunt afectiunile dermatologice care se agraveaza toamna?

Adina Margaritescu, medic specialist dermato-venerologie: Ca urmare a modificarilor factorilor de mediu si a temperaturilor, toamna tindem sa pierdem apa. Pacientii diagnosticati cu dermatita atopica, o afectiune cu piele uscata constitutional sau cu psoriazis vulgar trebuie sa stie ca acum se afla in zona de risc.

Tonica TV: Cum ar trebui sa ne ingrijim tenul toamna?

Nu exista un protocol general de ingrijire a tenului toamna, ci mai degraba o adaptare a tipului de ingrijire in functie de nevoile individuale. Cu toate acestea, hidratarea este un pas important si nu ar trebui sa fie influentata de anotimp.

Tonica TV: Este adevarat ca acneea poate fi cel mai bine tratata toamna?

Pentru un pacient cu acnee, nu exista o limita legata de anotimp in ceea ce priveste rezolvarea problemei. Totusi, medicamentele si produsele dermatocosmetice recomandate de catre specialisti sunt insotite de un grad de fotosensibilizare la unii pacienti. Si de aceea terapiile mai agresive ar trebui rezervate unui anotimp mai putin insorit pentru a elimina si minimiza acest risc.

Tonica TV: Cum ne hidratam corect tenul toamna?

Hidratarea ar trebui sa fie una dubla. Una din exterior prin produse de hidratare care limiteaza pierderile de apa si care aduc un supliment de agenti de hidratare, dar si una din interior pentru ca toamna este un anotimp generos in ceea ce priveste oferta de fructe si legume. Evident, nu trebuie sa uitam de cei doi litri de lichide pe care ar trebui sa-i bem zilnic.

Tonica TV: Care sunt cele mai daunatoare obiceiuri pentru ten?

Demachiatul incorect, incomplet sau, mai grav, lipsa lui. Reaplicarea de machiaj pe parcursul zilei, asa-zisul retus, care nu ar trebui sa se faca peste un machiaj deja existent. Un alt obicei nepotrivit ar fi curatarea agresiva, gomajul agresiv al pielii pentru ca se poate intoarce ca un bumerang. Si ar mai fi un obicei daunator… eliminarea cosurilor. Nu exista o contraindicatie pentru comedoane, care sunt punctele albe si negre si care reprezinta un depozit de sebum la nivelul pielii. Ele pot fi scoase prin sedinte de cosmetica. In schimb, leziunile inflamatorii, cele purulente, nu ar trebui sa fie atinse.

Text: Ruxandra Dumitrescu