Simplitate si rafinament: Oscar de la Renta

1a1aOscar-de-la-Renta-portraitFarmecul plajelor de culoarea turcoazului, petalele florilor de un colorit deosebit de variat si aromele tropicale reprezinta coordonatele care i-au  marcat intreaga copilarie si creatie. Oscar de la Renta (22 iulie 1932) s-a nascut in Santo Domingo,  Republica Dominicana. La o varsta relativ frageda, Oscar paraseste tara natala pentru a studia pictura in Spania, in cadrul Academiei de Arte Frumoase din Madrid.

Insa nu pictura era adevarata vocatie si, la scurt timp, isi descopera talentul pentru designul vestimentar axandu-se mai mult pe moda, primele schite reusind sa-i atraga atentia celui mai renumit designer al vremii, din Spania, Cristobal Balenciaga, alaturi de care a facut primii pasi in industria modei. Experienta obtinuta alaturi de mentorul sau si nevoia de a se autodepasi il determina sa plece la Paris, unde lucreaza pe post de asistent pentru Antonio Castillo, la Casa Lanvin. Doi ani mai tarziu, in America, cu ajutorul directorului revistei Vogue, Diana Vreeland, obtine un contract de designer la Elizabeth Arden, unde reuseste sa se afirme, si de aici totul este istorie…

Designerul latin revolutioneaza haute couture-ul

De la prima colectie pret-a-porter si pana in prezent, Oscar de la Renta a reusit sa ajunga in topul preferintelor. Croiul sofisticat, dar cu o valenta simpla, este atributul fundamental ce identifica semnatura Oscar de la Renta. Intreaga sa colectie este un mix intre aroma vibranta, proaspata, a stilului latino si exuberanta modei pariziene. Sursa de inspiratie a fost intodeauna femeia, dorinta permanenta de stilizare, pana la perfectiune. Senzualitatea si extravaganta contrastate de simplitate si naturalete 1a1aoscar-de-la-renta-fall-2009-runway-show-3sunt particularitatile creatiei Oscar de la Renta.  Designerul este renumit si pentru  gratia si rafinamentul care se reflecta in colectia rochiilor de mireasa. Rochia de mireasa de la Renta se adreseaza exclusiv femeilor romantice, senzuale dar feminine prin naturaletea lor. Ornamentele sofisticate, dar cu detalii fine, impletirea intre simplu si inovator sunt un match perfect pentru o mireasa care a depasit  limita conventionalului si vrea sa se simta cu adevarat unica in cea mai fericita zi a vietii ei. Pe langa liniile vestimentare, Oscar de la Renta  produce si accesorii, articole pentru amenajari interioare si produse de parfumerie, parfumurile “Oscar”  si “Pour Lui” avand un real succes in mai multe tari. Faimos pentru colectiile sale impresionante, Oscar de la Renta este designerul preferat al celebritatilor, in special cand vine vorba de covorul rosu, unde majoritatea starurilor defileaza in tinute create de acesta. De la controversata Jacqueline Kennedy, Nancy Reagan sau Hillary Clinton si pana la mai tinerele si nonconformiste Sarah Jessica Parker, Beyonce, Penelope Cruz  sau Cameron Diaz, toate acestea adopta stilul dictat de Oscar de la Renta.

De- a lungul carierei exceptionale,  Oscar de la Renta a a primit numeroase premii, printre care si, poate cel mai important, CFDA (Counsil of Fashion Designer of America), Premiul Pentru Cel Mai Bun Designer al Anului Pentru Femei, in 2000 si 2007. Oscar de la Renta, in varsta de 71 de ani, constituie in prezent unul dintre cele mai celebre nume din industria modei, care continua sa surprinda, prin show- urile de exceptie, fiind o prezenta activa in high-life.

 

Text:  Alexandra Lupu

Surse:  www.infomat.com, www.biography.com