Simplul fapt de a face curatenie in casa le ofera satisfactie femeilor

shutterstock356604Credeai ca stersul prafului si aspirarea covorului sunt treburi obositoare? Ei bine, tin sa te anunt ca, in esenta, treburile casnice, in viziunea femeilor, reprezinta de fapt o tehnica de „relaxare”. Si nu zic eu asta, ci cercetatorii. Se pare ca ultimul studiu realizat in domeniu a aratat faptul ca femeile fac curatenie (lasand deoparte obligatia de a face curatenie) deoarece treburile casnice le confera un sentiment de „placere” si „realizare”.

Oamenii de stiinta tind sa creada ca stergerea prafului, aspirarea covorului si ordinea le fac pe femei sa se simta bine, deoarece rezultatul obtinut in urma unei curatenii generale este unul imbucurator.
In conformitate cu rezultatele studiului, aproape patru din zece femei participante la studiu au declarat ca le place sa se ocupe de curatenie, deoarece au facut o pasiune pentru acest lucru. Studiul a fost realizat de o firma de curatenie numita Zoflora, pe un esantion de 2.000 de femei.
„Exista un numar tot mai mare de conceptii gresite cu privire la curatenie. Cu toate acestea, femeile se declara pe deplin satisfacute dupa ce fac curatenie. Aceasta se explica prin faptul ca femeile au un feedback pozitiv imediat, deoarece intreprinderea si finalizarea sarcinii le permit sa aiba un sentiment de control”, a declarat dr. Paul McCartney, psiholog si consultant al firmei Zoflora, conform Daily Mail.
Dr. Paul McCartney a mai spus ca sentimentul de realizare, pe care femeile il simt dupa finalizarea treburilor casnice, este de fapt un factor important in obtinerea unei stari de spirit bune.
Studiul a reliefat ca aspirarea, dereticarea si stergerea suprafetelor reprezinta cele mai relaxante modalitati de curatenie. Pe de alta parte, spalarea toaletei, curatarea cuptorului cu microunde, calcatul hainelor si treburi care necesita prea mult timp si efort au fost etichetate de femei ca fiind „dezgustatoare”. Mirosul de curatenie din casa reprezinta o prioritate pentru femei, lucru ce face ca mai mult de trei sferturi dintre femeile intervievate sa declare ca ar judeca aspru alte femei in casa carora mirosul nu este tocmai placut.
„Mirosurile neplacute, in perceptia femeilor, inseamna un pericol pentru supravietuire, in masura in care acestea provoaca boli sau chiar moartea”, a declarat dr. Paul McCartney. De asemenea, in urma studiului s-a mai constatat faptul ca femeile petrec peste patru ore pe saptamana pentru a face curatenie.
40% dintre femei au admis faptul ca treburile casnice reprezinta un factor foarte important in viata de cuplu, adaugand ca partenerul lor este la fel de responsabil pentru treburile casnice.
Mai mult de atat, se pare ca una din zece femei se relaxeaza atat de mult atunci cand face curatenie incat ajunge sa faca curatenie si in casele altor persoane.

 

Text: Andreea Popescu