Sindromul privitului la calculator

Uitam adesea sa fim recunoscatori pentru lucrurile aparent simple, dar valoroase, cu care ne obisnuim in viata. Darul vederii poate cu usurinta sa fie trecut pe aceasta lista. Avem tendinta sa ne supunem ochii la activitati stresante in fiecare zi in care lucram cate opt-noua ore la calculator sau laptop, fara sa mai socotim si timpul petrecut pe telefoanele mobile, de care ne bucuram in restul zilei.

Sindromul privitului la calculator este rezultatul tuturor expunerilor digitale pe care le percepem prin intermediul sistemului ocular, afectand cateva zeci de milioane de oameni din intreaga lume. Daca ne fortam ochii fara sa luam masurile de precautie de baza, riscam sa dezvoltam complicatii la nivelul ochilor. Afla cum poti avea grija de ochii tai, atunci cand utilizezi calculatorul.


Ce este sindromul privitului la calculator

Sindromul privitului la calculator nu reprezinta o boala specifica a ochilor, ci un intreg ansamblu de simptome si dureri cauzate de utilizarea prelungita a monitoarelor si ecranelor moderne. Cercetatorii considera ca intre 50% si 90% dintre persoanele care lucreaza la un ecran de computer prezinta cel putin cateva simptome. Copiii care se uita la calculatoare prea mult timp pot, de asemenea, dezvolta probleme, mai ales daca iluminarea si pozitia lor sunt departe de a fi ideale.

Cauze

Cand te uiti constant la un monitor, ochii tai trebuie sa se concentreze si sa se reorienteze in mod constant, sa se acomodeze cu miscarea, contrastul si reflexia luminii. Toate acestea implica un efort suplimentar din partea muschilor oculari. Simptomele pot aparea mai ales daca nu utilizezi in mod regulat ochelarii cu protectie pentru calculator, daca ai si alte afectiuni oculare, precum astigmatism, sau daca folosesti computerul stand intr-o pozitie necorespunzatoare. Nu esti pe drumul cel bun nici daca lucrezi intr-o camera slab iluminata sau luminata excesiv, privind un ecran digital cu display glossy, lucios, care reflecta mai intens lumina din mediul inconjurator.

Semne si simptome

Semnele si simptomele comune asociate cu sindromul privitului la calculator includ vedere incetosata sau dublata, senzatii de arsura si uscaciune la nivelul ochilor, iritatii oculare, dureri de cap nejustificate de alte cauze, si chiar dureri de spate sau de gat.

Ajustari in spatiul de lucru la birou

Pentru a evita manifestarea tulburarilor de vedere in cazul lucrului la calculator, tine cont de cateva ajustari pe care le poti aplica foarte usor. Daca lumina naturala se reflecta excesiv in monitor, repozitioneaza  computerul si seteaza dimensiunea fontului si luminozitatea, astfel incat sa te simti confortabil cand citesti documente online. In plus, pozitia optima pentru monitor trebuie sa fie cu putin sub nivelul ochilor, la 20-28 centimetri distanta fata de cap. Tastatura isi are locul chiar in fata corpului, la un nivel care sa iti permita sa stai cu umerii relaxati si incheieturile mainilor paralele cu tastatura.

Exercitii pentru ochi

La fiecare 20 de minute, priveste in departare timp de 20 de secunde, pentru a-ti odihni astfel ochii, si clipeste des pentru a mentine hidratarea. Daca totusi ochii ti se usuca excesiv, poti folosi picaturi sau lacrimi artificiale. Dupa fiecare doua ore de lucru la laptop, ia o pauza de 15 minute, timp in care poti face exercitii precum rotirea ochilor in sensul acelor de ceasornic sau mutarea lenta a privirii de la stanga la dreapta si invers, pentru intarirea musculaturii ochilor. Apoi, inchide ochii si relaxeaza-te timp de cateva minute – intunericul ajuta la intarirea celulelor fotoreceptoare din ochi.

De retinut!!!

Ecranele computerelor, ale tabletelor, telefoanelor mobile si ale altor dispozitive digitale emana o mare cantitate de lumina albastra. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii neaparat despre aceasta lumina si despre efectele ei asupra ochilor tai:

Lumina albastra (razele HEV) se disperseaza mai repede decat celelalte tipuri de raze atunci cand intra in contact cu aerul si cu moleculele de apa din atmosfera. Prin urmare, gradul mare de imprastiere a acestor raze de lumina este ceea ce face ca cerul sa para albastru.

Spre deosebire de razele ultraviolete, toata lumina albastra vizibila trece prin cornee si cristalin si ajunge la retina. De aceea, cercetatorii considera ca expunerea indelungata la lumina albastra provenita de la ecranele televizoarelor, computerelor si smartphone-urilor creste semnificativ riscul aparitiei degenerarii maculare.

Acesta este si motivul pentru care specialistii recomanda purtarea ochelarilor de protectie pentru calculator, in special persoanelor care petrec foarte mult timp in fata monitorului.

Arabela Boboc