Somnul insuficient poate duce la ingrasare in randul adolescentilor

1a5a1Adolescentii care dorm mai putin de 8 ore pe noapte pot avea probleme cu greutatea, au constatat cercetatorii. Asa ca nu somnul, ci mai degraba lipsa lui ingrasa.

“Somnul este hrana pentru creier. Cand adolescentii nu dorm suficient, adorm in clasa, se lupta sa se concentreze, se simt stresati, se imbolnavesc mai usor si nu isi indeplinesc obligatiile din cauza oboselii”, a spus conducatorul studiului.

Adolescentii care dorm mai putin de 8 ore pe noapte consuma mai multe calorii decat cei care dorm mai mult. De aceea, au un risc mai mare de obezitate si alte probleme de sanatate asociate cum ar fi tensiune mare sau boli ale inimii.

La adolescentii baieti, media de ore dormite pe noapte este de 6 ore si 32 de minute in timpul saptamanii si 9 ore si 10 minute in weekend, iar la fete – de 6 ore si 30 de minute in timpul saptamanii si 9 ore si 22 minute in weekend.

Faptul ca adolescentii care dorm mai putin au un risc mai mare de a se ingrasa se poate explica prin aceea ca, fiind mai mult timp treji, consuma mai multa mancare, plus ca oboseala le face corpul sa ceara calorii.

Text: Bianca Badescu