Statul mult pe scaun la serviciu dauneaza sanatatii. Afla cum sa previi acest lucru

shutterstock_21501706Atunci cand ai un serviciu care presupune sa stai mult timp pe scaun, la birou, sanatatea ta are de suferit. Sedentarismul iti afecteaza sanatatea cardio-vasculara, iti deregleaza metabolismul si te face sa castigi in greutate, asta ca sa nu mai vorbim despre durerile de spate.

O echipa de cercetatori din Australia a studiat cazurile a peste 200.000 de adulti de 45 de ani sau mai mult, pe o perioada de 5 ani, pentru a vedea ce contributie a avut sedentarismul la decesul acestora. Astfel, au ajuns la concluzia ca adultii care stau asezati mai mult de 11 ore pe zi au un risc cu 40% mai mare decat ceilalti sa moara in urmatorii 3 ani. Intr-un alt studiu recent, s-a aratat ca femeile care stau peste 7 ore pe zi pe scaun sunt predispuse la diabet de tip II. Problema este serioasa, insa ce e de facut cand serviciul tau presupune o munca sedentara, de birou si esti fortat de imprejurari sa petreci mult timp asezat? Exista cateva trucuri care te ajuta sa-ti transformi munca sedentara intr-una ceva mai activa si sa previi ca statul pe scaun sa-ti afecteze sanatatea.

Trucuri pentru ca statul pe scaun la serviciu sa nu-ti afecteze sanatatea

  • Profita de momentele in care poti sa desfasori activitati fara sa stai asezat! De exemplu, in loc sa stai pe scaun si atunci cand vorbesti la telefon, ridica-te in picioare si plimba-te prin birou.
  • Pune pe lista ta zilnica o plimbare de 15 minute in pauza de masa. In loc sa faci comanda, te poti duce chiar tu sa-ti iei mancare daca ai restaurante in apropiere, pentru ca astfel faci miscare si te destinzi in acelasi timp, fapt ce te poate ajuta nu doar sa fii mai sanatos, ci si mai productiv.
  • In timp ce stai pe scaun, misca-ti din cand in cand mainile si picioarele, ridica-le si intinde-le si incordeaza pe rand diferite grupe musculare, pentru a-ti imbunatati circulatia sangvina.
  • Achizitioneaza-ti o minibicicleta pe care sa o tii sub birou. Este un aparat simplu si deloc voluminos, care incape foarte usor in spatiul de sub birou. Astfel ca poti pedala in timp ce lucrezi si ii poti ajusta nivelul de dificultate, in functie de cat efort vrei sa faci.
  • Fa-ti ordine pe birou in fiecare zi, stand bineinteles in picioare.
  • Pentru a preveni durerile de spate, ai grija sa stai mereu in pozitia corecta pe scaun.  Trebuie sa ai spatele drept, iar partea lombara sa fie intotdeauna sprijinita. In plus, ai grija ca tastatura sa fie la nivelul cotului tau atunci cand stai asezata, pentru a nu-ti forta spatele.
  • Urca si coboara scarile de la serviciu de mai multe ori pe zi, iar atunci cand vrei sa le spui ceva colegilor, deplaseaza-te pana la ei la birou in loc sa-i suni sau sa le dai mail.
  • Pune-ti o alarma la telefon, care sa-ti aminteasca sa te ridici de pe scaun macar o data la 1-2 ore.

Munca nu trebuie sa ne faca sa uitam de sanatatea noastra, iar in conditiile in care din ce in ce mai multi oameni sunt nevoiti sa desfasoare o munca sedentara, trebuie sa gasim metode alternative pentru a ramane activi, chiar si la birou.

Text: Bianca Badescu