Statul pe scaun cate 7 ore pe zi creste riscul de diabet la femei

shutterstock_13803868Tot mai multe persoane sunt obligate ca, la locul de munca, sa stea ore in sir pe scaun in fata unui computer, insa acest lucru este daunator femeilor. Femeile care stau jos mai mult de sapte ore pe zi sunt mai predispuse la diabetul zaharat de tip doi, conform unui nou studiu. Diabetul de tipul doi apare cand nu se produce suficienta insulina pentru ca organismul sa functioneze corect sau celulele din corp nu reactioneaza la acest hormon.

Cercetatorii au constatat faptul ca femeile care petrec mai mult timp stand jos sunt mult mult mai predispuse la diabet decat cele care sunt active. Testele de sange pot arata cat de mare este nivelul de markeri care sugereaza ca organismul este pe cale de a dezvolta diabet zaharat, a raportat Daily Mail. Cu toate acestea, cercetatorii din cadrul Universitatii din Leicester au declarat ca barbatii nu prezinta astfel de semnale.

Ei au declarat ca nu exista motive clare pentru care femeile sunt mai predispuse la diabet decat barbatii, insa acest lucru poate fi posibil deoarece femeile sunt mai predispuse la efectele nocive ale comportamentului sedentar decat barbatii. O echipa de cercetatori de la Universitatea Leicester a recrutat 505 femei si barbati in varsta de 59 de ani si i-a intrebat cat timp petrec stand jos de-a lungul saptamanii. Fiecarui voluntar i s-au facut teste pentru a stabili nivelul anumitor chimicale din sange care au legatura cu diabetul zaharat.

Conform studiului, femeile care stau jos intre patru si sapte ore pe zi au un nivel mai ridicat de insulina, hormon care regleaza nivelul zaharului in sange, lucru care determina aparitia diabetului. Niveluri ridicate de insulina sugereaza ca organismul devine rezistent la hormoni si ca diabetul zaharat incepe sa se dezvolte.

Cu toate acestea, cercetatorii nu s-au confruntat cu astfel de probleme in cazul barbatilor. Care este explicatia? Femeile iau mai multe gustari decat barbatii, iar acestia se implica in activitati mai solicitante din punct de vedere fizic.

“Acest studiu le sugereaza femeilor sa-si petreaca mai putin timp stand jos, deoarece acesta este un factor important in prevenirea bolilor cronice”, au adaugat cercetatorii.
Constatarea a fost publicata in Jurnalul American de Medicina Preventiva.

Text: Andreea Popescu