Te-a inselat. Ii acorzi o a doua sansa?

decupat_principala (restul in galerie)In general, oamenii se dezamagesc unii pe altii, insa, de fiecare data, gasesc puterea de a se ridica si de a o lua de la capat. Atunci cand sunt implicate sentimente, si aici vorbim despre dragoste, grija, interes sincer manifestat pentru o persoana si alaturam acestor aspecte cuvantul „inselat”, privirea de ansamblu se schimba. Ai putea sa-ti ierti partenerul daca te-a inselat, ai putea sa ii mai acorzi o a doua sansa, sa-l mai privesti cu aceiasi ochi? Crezi ca relatia pe care o veti continua, „ciorba pe care o veti reincalzi” (cum se spune in popor) va mai avea acelasi gust? Se spune ca, in dragoste si in razboi, totul e permis. Cine impune limitele? Nimeni! Nu exista o teorie general valabila, exista doar sentimente pe care trebuie sa stii sa le gestionezi.A ierta nu inseamna a oferi o a doua sansa

Doar pentru ca te-ai hotarat sa ierti persoana in cauza, nu inseamna ca trebuie sa te si impaci cu acel om care ti-a tradat increderea. Insa iertarea celuilalt reprezinta primul pas pentru ca tu sa te simti bine. O astfel de hotarare nu poate fi luata asa… pur si simplu, doar clipind din ochi. Unele probleme se pot rezolva cu ajutorul comunicarii, altele nu isi gasesc rezolvarea. Niciodata nu incerca sa diseci lucrurile la cald, acorda-ti un timp pentru ca „atmosfera” sa se racoreasca. Expresia „Bate fierul cat e cald!” nu se potriveste in povestea noastra. Lasa episodul de furie sa treaca, abia apoi intoarce situatia pe toate partile si analizeaza pentru a gasi explicatia, dar si o eventuala rezolvare. Mai intai, trebuie sa te impaci cu propria persoana, pentru ca mai apoi sa-l poti ierta pe celalalt.

Nimanui nu-i place ideea de a fi inselat

Orice persoana, care a fost pusa intr-o astfel de situatie, stie cat este de neplacut. Important este sa nu lasi durerea care te cuprinde si apasa, de ce sa nu recunoastem, sa iti impaienjeneasca gandirea. Este foarte important! Ia o pauza de cateva zile, o saptamana, poate chiar doua. Apoi vei simti nevoia sa afli motivele si contextul. Uneori se poate sa fi banuit, simtit, dar sa nu fi crezut pana in momentul in care ti s-a demonstrat contrariul. Te intrebi cu ce ai gresit, poate chiar te invinuiesti, dar meriti sa cunosti motivele. Ele, motivele, pot fi absente, iar scuza cel mai des folosita este atractia fizica. Intr-o relatie in care apropierea lipseste, in care cei doi nu mai au de foarte mult timp relatii intime, in care interesul lipseste cu desavarsire si in care nu se comunica, intervin si situatii mai putin placute, precum cea despre care tot povestim. De explicat… se pot gasi explicatii, insa nu inseamna ca te si multumesc.

Abordarea tine de fiecare persoana in parte

Cert este ca nu putem generaliza, asta este clar. Acordarea celei de-a doua sanse tine de fiecare persoana in parte, de modul in care priveste lucrurile, de ceea ce-si doreste de la persoana cu care are o relatie, de la sine si de la viata sa. Unele cupluri sustin ca relatia lor s-a imbunatatit dupa o astfel de experienta, dar mai sunt si marturiile celor care spun ca, odata ce partenerul a calcat stramb, o va face si data urmatoare. Noi am spune ca secretul sta in comunicare, in a-i spune deschis celuilalt tot ceea ce te deranjeaza; in caz contrar, sentimentele se pot transforma in frustrari care te pot impinge sa faci ceea ce nu-ti doresti cu adevarat. Daca oamenii se schimba sau nu… asta nu putem sti.

Text: Ruxandra Dumitrescu