Teama pierderii locului de munca afecteaza atat capacitatea de concentrare, cat si domenii ale vietii precum relatia cu familia, sanatatea si relatiile cu prietenii, conform unui nou studiu. „Teama somajului creste nesiguranta de sine, facand ca pe viitor oamenii sa fie tot mai putin multumiti de munca pe care o presteaza”, a declarat coautorul studiului, Amparo Caballer, cercetator in psihologie la Universitatea din Valencia.
Aceasta analiza releva faptul ca nesiguranta locului de munca difera de la grup la grup, a raportat Jurnalul spaniol de Psihologie. Pentru realizarea studiului, cercetatorii au repartizat participantii la studiu in trei grupuri: lucratori cu guler albastru, lucratori cu guler alb si profesionisti.
Din primul grup au facut parte persoane cu functii care nu necesitau calificare profesionala, cum ar fi persoanele care aranjeaza rafturile la supermarketuri. Al doilea grup a fost format din persoanele care lucreaza la birou, administratori si manageri, iar grupul de profesionisti a fost format din medici, ingineri si asistente medicale.
Atunci cand exista o incertitudine cu privire la ocuparea fortei de munca, lucratorii cu gulerele albastre “sunt mai putin multumiti de viata lor si lucreaza mai putin productiv decat celelalte grupuri studiate”, a explicat Caballer.
Lucratorii cu gulere albe sunt cei care afiseaza cele mai multe nemultumiri in perioadele de instabilitate. La examinarea rezultatelor studiului, s-a remarcat faptul ca nu toti angajatii reactioneaza in acelasi mod in conditii de nesiguranta. Unele grupuri sunt mai predispuse sa reactioneze negativ la nesiguranta data de locul de munca.
Datele studiului se bazeaza pe raspunsurile a 321 de lucratori chestionati, dintre care 51,4% au lucrat in spitale, 25,7% au avut joburi in societatile comerciale de distributie si 22.9% au avut un loc de munca temporar.
Text: Andreea Popescu