Tehnologia nu este nociva pentru copii

tehnologia-nu-este-nociva-pentru-copii-1_resultUn subiect intens discutat si foarte controversat al zilelor noastre se refera la influenta nefasta pe care tehnologia o aduce vietii sociale si, cu atat mai mult, la amprenta negativa pe care o lasa asupra copiilor. Este de notorietate ca cei mici nu-si mai desfasoara intreaga activitate in natura, ci sunt acaparati din ce in ce mai mult de gadgeturile de ultima generatie care le ofera posibilitati infinite de distractie si comunicare, insa, in opinia psihologului Nicoleta Burlacu, nu copiii sunt vinovati de dezvoltarea laturii antisociale, ci mai degraba parintii.



Amprentele copilariei. Cum ne influenteaza aceasta perioada intreaga viata?

Parintii blameaza tehnologia

In cele mai multe cazuri, parintii nu petrec indeajuns de mult timp alaturi de copii si atunci, pentru a se dezvinovati, acuza tehnologia pentru introvertirea copiilor lor si pentru lipsa poftei de interactiune cu ceilalti. Insa se pare ca, in realitate, lucrurile stau exact invers si folosirea in exces a tehnologiei este, de fapt, un refugiu al micutilor care nu reusesc altfel sa-si satisfaca nevoia de comunicare si afectiune. Cu alte cuvinte, psihologul Nicoleta Burlacu sustine ca dependenta de tehnologie este un efect, nu o cauza.

Interzicerea totala, o greseala

Pentru solutionarea problemei, majoritatea parintilor recurg la cea mai usoara varianta, si anume interzicerea totala a respectivei dependente. Din pacate, conform specialistilor in domeniu, aceasta este cea mai gresita metoda de abordare, iar rezultatele sunt devastatoare, copiii fiind astfel trimisi in depresie si stari anxioase accentuate. Evolutia tehnologiei este un fapt real, imposibil de negat sau ignorat, astfel incat aceasta manifestare trebuie imbratisata si canalizata in scopuri constructive. Parintii devin astfel responsabili de gasirea unui echilibru in acest context.

Iata cum sa descoperi vocatia copilului tau!

Ce este de facut?tehnologia-nu-este-nociva-pentru-copii-2_result

Plecand de la premisa ca, in ziua de astazi, copiilor le lipsesc hobby-urile, primul lucru pe care parintii trebuie sa-l faca este sa-i ajute pe cei mici sa-si descopere pasiunile. Ulterior, urmatorul si cel mai important pas este sa li se ofere ocazia de a-si satisface pasiunea. Prin aceasta metoda, celor mici li se ofera o ocupatie. De exemplu, daca cel mic are un sport preferat, parintii ar trebui sa-l inscrie intr-o echipa. Daca cel mic iubeste pictura sau dansul, ar trebui sa-l inscrie la un curs de profil. Totodata, este esential ca parintii sa le stabileasca copiilor niste reguli clare in privinta utilizarii gadgeturilor inca de la varste fragede, cand comportamentul este usor de modelat, si sa se preocupe ca acestia sa-si respecte orarul cu strictete. Pe de alta parte, specialistul considera ca implementarea in scoli a tehnologiei trebuie incurajata datorita puterii sale de a canaliza atentia copiilor catre educatie.

Afla care sunt lucrurile toxice pe care toti le invatam in copilarie! Click aici!

Text: Madalina Manole