Tensiunea arteriala crescuta – cel mai important factor de risc asupra sanatatii la nivel global

shutterstock 70391221Unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare de acest tip, Studiul Global Burden of Disease, realizat in anul 2010, a dezvaluit care sunt factorii cu cele mai mari riscuri pentru sanatate: tensiunea arteriala crescuta este factorul de risc cel mai important, la nivel global. Specialistii MediHelp International si Bupa International comenteaza rezultatele si afirma ca acestea sunt reflexia clara a traiului in societatea moderna.

 

Rezultatele studiului arata ca tensiunea arteriala este factorul care afecteaza cel mai des santatea, cauzand in 2010 pierderea a 9,4 milioane de ani de viata, ajustati in functie de dizabilitate (denumiti DALY = disability-adjusted life years). Un DALY reprezinta un an de viata sanatoasa pierdut si se calculeaza prin adaugarea numarului de ani pierduti din cauza bolii, la numarul de ani pierduti din cauza decesului prematur.

Al doilea cel mai mare factor de risc este reprezentat de fumat (6,3 milioane de DALY pierduti), iar al treilea a fost considerat consumul de alcool (4,9 milioane DALY pierduti). Cancerul si diabetul sunt pe locurile 7 si 8 in topul celor mai comune boli. De asemenea, rezultatele arata ca bolile infectioase, malnutritia, bolile materne si infantile cauzeaza din ce in ce mai putine decese si boli, spre deosebire de acum douazeci de ani. Desi speranta de viata este mai mare, oamenii traiesc mai mult cu povara bolii.

Studiul Global Burden of Disease 2010 (GBD 2010) este cel mai de anvergura studiu realizat vreodata pentru a descrie distributia globala si cauzele unor boli majore si leziuni, precum si factorii de risc ce afecteaza sanatatea. Acesta masoara impactul lor in 187 de tari, de peste doua decenii, ca parte a colaborarii cu cercetatorii din lume.

 

Text: Andreea Popescu