Tipuri de meditatie si beneficiile lor asupra organismului

Tipuri de meditatieMeditatia, desi initial o practica spirituala, a devenit astazi o metoda de vindecare atat a fizicului, cat si a psihicului. Multe boli isi au radacinile in emotii negative, motiv pentru care eliminarea acestora este esentiala in procesul de vindecare. Meditatia vine in ajutorul organismului, fiind o adevarata terapie pentru curatarea gandurilor si eliminarea stresului, cel mai mare avantaj fiind faptul ca induce o stare profunda de relaxare. Este recomandat sa aflam care este tipul de meditatie cu care rezonam cel mai bine si sa-l practicam cat de des putem.



Meditatia Kundalini

Tipul de meditatie denumit Kundalini include diverse tehnici de respiratie insotite de mantre si are ca scop principal stimularea circulatiei energiei prin sistemul nervos si, totodata, sporirea creativitatii. Se spune ca prin aceasta tehnica este trezita la viata energia spirituala interioara a practicantului.

Meditatia transcedentala

Meditatia transcedentala este un tip de meditatie foarte popular datorita usurintei cu care se poate practica. Aceasta presupune cantarea mantrelor de doua ori pe zi timp de 15 minute, iar rezultatul este obtinerea unei stari de liniste interioara si capacitatea de a transforma orice gand negativ intr-unul pozitiv.

Meditatia Reiki

Meditatia de tip Reiki se bazeaza pe cateva principii ale meditatiei transcedentale. Astfel, in timpul practicarii sale, mainile stau in pozitie de rugaciune, pozitie considerata foarte relaxanta pentru minte si corp, si se spun anumite rugaciuni menite sa vindece nu doar trupul, ci si mintea. Se recomanda practicarea acestei meditatii dimineata sau seara, timp de 15 minute.

Curatarea chakrelor

Chakrele sunt puncte energetice, in numar de 7, fiecare fiind responsabila cu indeplinirea unei functii in organism. Tipul de meditatie adresat chakrelor impune curatarea si alinierea acestora, astfel incat orice boala sau disconfort cauzat de ganduri sau emotii negative sa fie anihilat. Prin aceasta tehnica de meditatie se obtine echilibrul, iar rezultatul este o viata mult mai linistita si mai sanatoasa.

Meditatia Zen

Cu ajutorul acestui tip de meditatie, Zen, se reuseste atingerea unor stari inalte de visare, gandul celui care o practica fiind lasat absolut liber. Se recomanda sa fie practicata de persoanele pesimiste sau care sufera de atacuri de panica.

Meditatia taoista

Meditatia taoista impune detasarea de toate problemele cotidiene prin calmarea mintii si prin tehnici de respiratie ajutatoare. Cu toate ca, la inceput, concentrarea va fi mai dificila, dupa cateva sedinte se va reusi obtinerea controlului emotional complet.

Yoga

Yoga este considerata cea mai completa si complexa metoda de meditatie. Prin intermediul sau se poate ajunge la obtinerea unor stari inalte de intelepciune si maturitate, aducand beneficii multiple sanatatii. Yoga intareste sistemul imunitar, alunga stresul si imbunatateste sistemul circulator, endocrin si nervos si, in plus, este considerata o poarta catre longevitate.

Meditatia de grup

Meditatia de grup se recomanda in special persoanelor incepatoare, in primul rand pentru ca exercitiile se fac sub indrumarea unui ghid. Cu toate ca, la inceput, va fi mai greu sa te mobilizezi si sa te concentrezi, nu trebuie sa renunti, caci, cu timpul, vei reusi sa ajungi la starea mult dorita oriunde si oricand. In special profesorii de yoga sunt cei care initiaza acest tip de meditatie.

Meditatia cu ghid

Este un tip de meditatie foarte apreciat si destul de usor, iar ghidul poate fi un profesor, o carte sau un material audio. Important este sa te supui instructiunilor pentru a reusi sa atingi starea dorita. Se recomanda ca persoanele care au dificultati de concentrare sau care nu se regasesc in alte metode de acest gen sa apeleze la tehnica de meditatie cu ghid.

Plimbarea

Da, desi o sa va mirati, iata ca plimbatul in natura este o forma de meditatie foarte eficienta si mai ales la indemana tuturor, fiind practicat de insusi Buddha. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va imbracati comod, sa iesiti in parc sau in padure si sa va plimbati pe jos. Efectele sunt mai puternice daca va plimbati singuri, insa si alaturi de un partener poate avea rezultate benefice.

Text: Madalina Manole