Trateaza-ti copilul de timiditate!

timiditate copii 1Unii copii sunt mai introvertiti, mai rusinosi, mai timizi si reusesc foarte greu sa-si faca prieteni la gradinita. Este de inteles sa nu le placa orice companie, insa sunt cazuri in care cei mici nu reusesc sa-si apropie pe nimeni. In acest caz, inainte de a apela la consilierea psihologica, este de preferat sa purtati o discutie deschisa cu cel mic si, de asemenea, este recomandat sa urmati cateva sfaturi importante.Implica-l in treburile casnice!

Chiar daca pare a nu avea legatura, iata ca pentru dezvoltarea personala a celui mic este foarte important sa se simta util. Astfel, implica-l in activitatile casnice usoare − de exemplu, spune-i sa stranga masa dupa ce mananca, sa-si stranga jucariile sau sa-si aranjeze hainele in propriul dulap. Aceste sarcini il vor responsabiliza si ii vor dezvolta abilitatile si astfel va capata mai multa incredere in sine.

Transforma-te in exemplu!

Copiii au tendinta de a-si imita parintii, astfel ca tu va trebui sa te transformi intr-o persoana buna de copiat. Fii amabila cu toata lumea cu care intri in contact, zambeste mai des si invata-l si pe cel mic tehnicile de socializare. O solutie foarte buna este sa inviti la masa rude, prieteni, vecini care, la randul lor, sa aiba copii. Astfel, aflat in mediul lui si intre jucariile lui, cel mic va prinde curaj si incredere si va fi mai deschis catre comunicare.

Arata-i mai des ca il iubesti!

Cercetari in domeniu au demonstrat ca micutii sunt mult mai prietenosi daca, la randul lor, au primit afectiune si atentie. Un copil care se simte iubit poate impartasi mult mai usor experientele sale cu ceilalti copii de seama lui si se simte mult mai protejat si, implicit, mai curajos.

timiditate copii 2Organizeaza-i petreceri acasa!

O solutie buna pentru ca micutul sa prinda incredere in el este sa invitati colegii de gradinita sau alti parteneri de joaca chiar la voi acasa. Mediul familiar il va stimula si-i va scoate la iveala aptitudini de comunicare necunoscute. Foloseste ca pretext diferite evenimente si organizeaza-i petreceri tematice asupra carora el sa-si poata puna amprenta. Invata-l ca trebuie sa se poarte ca o gazda si sa fie prietenos cu toti invitatii si astfel, fara sa para obligat, exista mult mai multe sanse sa relationeze cu cei din jurul lui.

Text: Madalina Manole