Vezi cum arata cele mai frumoase gradini din Europa

Lunile aprilie-mai sunt perfecte pentru city-break-uri in orase din Europa recunoscute pentru cele mai spectaculoase gradini si amenajari florale. Tonica a facut o selectie cu cele mai frumoase gradini din Europa, multe dintre ele la doar un zbor distanta de maxim 2 ore. Sa le descoperim si sa le exploram impreuna.“Gradina Europei” – Gradina cu lalele din Keukenhof, Olanda

Keukenhof este cea mai mare gradină de flori din lume. Acesta acopera o suprafata de 32 de hectare si gazduieste 7 milioane de plante cu flori, dintre care majoritatea sunt diferite specii de lalele de diferite culori si nuante. Aceasta grădina este situata in orasul Lisse din Olanda de Vest. Keukenhof este de asemenea considerata “gradina Europei”.

Gradina Keukenhof este deschisa doar primavara, de la sfarsitul lunii martie pana la sfarsitul lunii mai. In acest timp gradina expune milioane de flori, dar cele mai spectaculoase din punct de vedere vizual raman lalele. In afara de lalele, puteti vedea si albastrele, zambile, narcise și trandafiri. Gradina prezinta de asemenea cel mai mare spectacol de flori de crini din lume.

Un alt lucru interesant despre Keukenhof este ca in fiecare an gradina are teme diferite. Exista alei pietonale de 15 km pentru a explora frumusetea gradinii. Calatoria cu barca de 45 de minute ofera de asemenea o vedere magica asupra gradinii dintr-o alta perspectiva.

“Gradina lui Ludovic al XIV-lea” – Gradina de la Versailles, Franta

Gradina de la Versailles, de langa Paris, este una dintre cele mai frumoase si mai mari gradini din lume. Aceasta gradina magnifica se intinde o suprafata de 800 de hectare si este un exemplu remarcabil de design rococo.

Gradinile de aici contin 300 de hectare de padure, sute de hectare  de flori, 35 de kilometri de canale, 600 de fantani și 372 de statui. Gradinile din Versailles au fost comandate de Ludovic al XIV-lea  in 1661 si au durat patruzeci de ani de constructie. UNESCO a declarat gradinile din Versailles si palatul ca patrimoniu mondial in 1979.

Aici exista Grand Canal lung de 1,5 kilometri, situat in partea inferioara a gradinii. Aici puteti vedea multi copaci de stejar, ciresi salbatici de pe malul canalului. Excursia cu barca in Grand Canal ofera o vedere magnifica gradinilor din Versailles.

Fantanile reprezinta o alta atractie la gradinile din Versailles. Majoritatea statuilor din constructia fantanilor prezinta personaje mitologice, cum ar fi Saturn, Cupidon, Ceres, Flora și Neptun.

Gradina Castelului din Villandry, Franta

Si daca tot am vorbit de gradina Palatului din Versailles, ramanem in Franta si mergem sa vizitam Chateau de Villandry din Indre-et-Loire. Aici gradina este impartita in 4 terase.

Terasa superioara are ca tema “gradina soarelui”, terasa de langa gradina cu apa a fost supranumita -,,terasa nuferilor”, urmata de 0 gradina ornamentala, iar terasa inferioara contine o  gradina cu plante medicinale.

Gradina soarelui este inconjurata de tei. Exista un iaz ornamental in forma de soare in centrul gradinii. Gradina cu apa din Villandry este un loc ideal pentru relaxare. In acest loc puteti gasi un numar de fantani frumoase si spatii de peluza. Exista, de asemenea, un iaz ornamental in centrul gradinii.

Gradina cu plante din terasa inferioara contine diferite plante medicinale aromatice. Structura plantelor acestei grădini este în formă circulara.

“Gradina Reginei” – Royal Botanic Garden, Anglia

Impresionantele gradini regale din cartierul Kew din Londra se intind pe 326 de acri de teren. Puteti descoperi mai mult de 50.000 de specii diferite de plante. Aceasta gradina istorica este, de asemenea, un sit al patrimoniului mondial. Pe langa gradinile spectaculoase,  aici puteti explora, de asemenea, galerii de arta, case verzi, edificii unice si spatii unde s-au recreat zone climatice de pe glob.

Mama regelui George al III-lea a conceput initial aceasta gradina in 1759. Lord Bute si gradinarul William Aiton s-au alaturat, de asemenea. Ei au proiectat o gradina uriasa in 3,6 hectare de teren. In anii 1770, regele George al III-lea decide sa extinda gradina proiectata de mama sa.

George al III-lea a apelat la celebrul botanist Joseph Banks. El a colectat o cantitate imensa de plante din intreaga lume si a adaugat noi spatii. In secolul al XIX-lea, in gradina au fost adaugate o serie de sere. Casa de palmieri este cea mai atractiva casa verde din gradinile Kew. Această casă impresionanta de sticla gazduiește multe plante tropicale de padure tropicala.

Această sere contin  10 zone climatice diferite, controlate de computere. Puteti gasi plante de desert, plante carnivore si diferite tipuri de orhidee . Exista, de asemenea, o pasarela de trepte de 59 de metri inaltime, care o ofera o panorama spectaculoasa.

,,Gradina Italiei” – Gradina botanica Villa Taranto, Italia

Gradina botanica Villa Taranto este situata in regiunea Piemont din nord-vestul Italiei. Acesta se intinde pe o suprafata de 16 hectare si protejeaza 20.000 de soiuri de plante din mii de specii diferite. Gradina expune de asemenea, statui in stil italian, terase, cascade, fantani si iazuri.

Colectia mare a acestei gradini cuprinde multe plante tropicale, lalele, dalii, camelii, magnolii si lotusi. Intrarea in gradinile Villa Taranto este gratuita. In fiecare an, in luna aprilie, gradina afiseaza mii de lalele.

Gradina lui Claude Monet, Franta

Gradina lui Claude Monet se afla in comuna Giverny din nordul Frantei. Aceasta gradina este impartita in doua parti, o gradina de flori si  o gradina de apa. Renumitul pictor francez Claude Monet, a fost cel care a proiectat conceptul acestei gradini.

Claude Monet se stabileste in Giverny in 1883. Artistul a inceput proiectarea noii sale gradini in 1890. El a deviat raul din apropierea casei sale si a facut o gradina lacustra, plina cu nuferi.

Gradina din fata casei lui Monet gazduieste o multime de flori din diferite specii. Trandafirul de Alpi  este una dintre atractiile principale ale acestei gradini. Exista, de asemenea, un numar de pomi fructiferi in gradina.

Text: Bogdan Daradan

Sursa: topsnewspaper.xyz