Daca ar fi sa facem referire la contextul actual, la aceste vremuri tulburi in care fiecare este multumit sa isi pastreze jobul, sa nu fie concediat, putini dintre noi se mai gandesc in aceste conditii la o eventuala promovare la job.
Trebuie sa ne gandim insa ca inaintarea in functie nu tine cont neaparat de evolutia mediului de afaceri, ci mai degraba de comportamentul si mai ales de atitudinea si interesul afisate fata de sarcinile si responsabilitatile jobului actual, caci acestea sunt atributele care ii pot „scoate in evidenta” pe angajatii dornici sa se dezvolte profesional.
Onestitate, harnicie, modestie
Promovarea tine atat de criteriile de performanta ale angajatului, cat si de profilul personal, de resursele de comunicare ale fiecarei persoane (charisma, capacitatea de a crea noi relatii etc.). Calitatile pe care ar trebui sa le avem pentru a ne ajuta sa promovam in cariera sau, daca nu le avem, pe care ar trebui sa le cultivam in noi insine, sunt onestitatea, harnicia, dar si modestia. Trebuie sa fim onesti inca de la inceputul carierei, sa stim care ne sunt punctele forte, dar si cele slabe, pentru ca onestitatea ne face constienti de ceea ce trebuie cu adevarat sa schimbam pentru a fi promovati. Inseamna sa ne desfasuram activitatea cu integritate si, daca facem greseli, sa le recunoastem. Pozitiile inalte necesita oameni care au standarde personale inalte, de unde rezulta ca onestitatea este importanta. Modestia este importanta cu cat avansam in functie. Asta pentru ca trebuie sa ne motivam personalul, nu sa-l intimidam. Castigi mai degraba respect decat frica. O persoana care munceste din greu are tenacitatea de a observa ca in acest fel sunt realizate cele mai bune rezultate. Aceste strategii ne ofera siguranta ca dezvoltarea carierei poate fi sustinuta indiferent de nivel. Iar harnicia inseamna sa dam tot ce avem mai bun si sa ducem la indeplinire fiecare sarcina intocmai, sa nu cautam scurtaturi si sa nu ne gandim ca a lucra inteligent inseamna sa nu muncesti din greu. Sefii vor pe cineva care sa dea rezultate in favoarea companiei in mod constant.
Ce presupune promovarea?
A fi promovat reprezinta deseori scopul multora dintre cei care lucreaza. Cu totii ne dorim sa scapam de monotonia acelorasi zile, de momentele cand avem task-uri repetitive si ne dorim sa facem altceva, ba mai mult, unii dintre noi deja se gandesc cum ar fi inaintarea pe o pozitie superioara, care iti poate oferi atributii de coordonare si conducere a unei echipe. Suna interesant, insa asta doar in aparenta, caci avansarea, cu exceptia implicita a unei mariri salariale, presupune inainte de toate mai multa munca, mai multe sarcini si mai multe responsabilitati.
Text: Alina Turca
HR consultant
Ascent Group