10 sfaturi utile pentru siguranta copilului tau!

Orice parinte este preocupat de siguranta copiilor lui. Tocmai de aceea, inainte ca cei mici sa mearga la gradinita sau la scoala, ar trebui sa fie invatati cum sa se raporteze la straini si sa gestioneze situatiile periculoase. In urmatoarele randuri, iti prezentam cele mai importante situatii de acest gen si cel mai bun mod in care iti poti invata copilul sa reactioneze.

  1. Adesea, pentru a preveni pierderea obiectelor, parintii noteaza numele copilului pe lucrurile personale: ghiozdan, penar sau cutia cu pranzul. Nu este indicat sa faci acest lucru. Daca un strain i se adreseaza unui copil folosind numele lui, ii obtine mai usor increderea. Este o situatie ce trebuie evitata, o posibilitate fiind ca parintele sa-si noteze propriul nr de telefon.
  2. Fiecare familie ar trebui sa aiba o parola pentru situatii de urgenta. Astfel, daca un necunoscut se ofera sa-l conduca pe copil la parinti, este recomandat ca cel mic sa-l intrebe daca stie numele parintilor lui si parola familiei.
  3. Folositi aplicatii care contin functia GPS; ele permit monitorizarea si localizarea copilului, inclusiv a nivelului bateriei de la telefonul micutului.
  4. Copilul ar trebui sa stie ca nu trebuie sa urce in masini cu necunoscuti. Este important sa stie si ca, daca este urmarit de o masina cu persoane straine, este recomandat sa alerge rapid in directia opusa sensului de mers al masinii, castigand astfel timp pentru a primi ajutor.

5. Folositi dispozitive (ceas, lant, bratara) cu buton de panica, incorporat. Datorita unei aplicatii mobile, copilul poate fi localizat si solicita ajutor, apasand butonul.

6. Un copil nu trebuie sa se simta obligat sa discute cu oameni necunoscuti. Daca se intampla sa fie abordat pentru o discutie mai lunga de 10 secunde cu o persoana nescunoscuta, ar fi bine sa plece pentru a se indrepta spre un loc mai sigur. Distanta dintre el si necunoscut ar trebui sa fie de aproximativ 2 metri.

7. Daca cel mic ramane singur acasa, este bine sa stie ca nu trebuie sa le permita accesul in locuinta persoanelor necunoscute, nici sa divulge faptul ca parintii sunt plecati. Daca cineva incearca sa intre in locuinta, este recomandat sa sune parintii sau vecinii imediat.

8. Cand asteapta liftul, este bine ca cel mic sa stea cu spatele la perete, pentru a vedea persoanele care vin spre lift. Daca sunt necunoscuti, ar fi bine sa evite sa urce cu liftul, eventual simuland ca a uitat ceva sau pentru a verifica cutia de scrisori. In situatia in care este fortat sa urce, ar trebui sa tipe, sa se lupte, sa muste, pentru a fi auzit si pentru a scapa.

Joaca in aer liber si beneficiile sale esentiale pentru copii

9. Copilul ar trebui sa inteleaga faptul ca folosind necorespunzator internetul, se pot ivi o multime de pericole. Nu este recomandat sa le furnizeze strainilor, inclusiv copiilor, informatii personale sau fotografii, nici sa discute online cu necunoscuti sau sa-i intalneasca personal; pot fi persoane dubioase, cu intentii rele, nu ceea ce pretind a fi.

10. Daca un strain il obliga sa mearga cu el, copilul trebuie sa ceara ajutor, strigand ca nu-l cunoaste. Parintele trebuie sa-I explice ca in astfel de situatii periculoase pentru el ii este permis sa se poarte cat mai nepoliticos (sa muste, sa loveasca, sa zgarie), pentru a atrage atentia celor din jur si pentru a se salva.

Text: Elena Nicoara

FOTO: Google Images