25 de ani de la asasinarea lui Gianni Versace

gianni versaceGianni Versace a fost unul dintre cele mai mari nume ale modei italiene în lume, fondatorul casei de modă Versace, care produce accesorii, parfumuri și mai ales colecții vestimentare. Luna aceasta se împlinesc 25 de ani de la asasinarea lui.

În 1997, designerul Gianni Versace a fost împușcat mortal în față casei sale din Miami Beach, Florida.Crima din Miami Beach

Gianni Versace cu Antonio D’Amico

La 20 de ani de la moartea violentă a creatorului de modă italian Gianni Versace, iubitul acestuia, Antonio D’Amico, a dat un interviu în care povestește momentele dificile prin care a trecut. D’Amico a povestit că uciderea iubitului său, pe 15 iulie 1997, l-a aruncat într-o depresie cruntă și lungă. După atâția ani îi este încă foarte greu să vorbească despre ce s-a întâmplat în acea zi. Versace avea 50 de ani când a fost împușcat în timp ce se întorcea acasă, după ce cumpărase un ziar de la o cafenea din apropiere. D’Amico se afla atunci pe terasa proprietății, în apropiere de intrarea în casă, și își savura cafeaua de dimineață, când a auzit focurile de armă.

O poveste încâlcită

Cu numai câteva zile înainte să fie împușcat de Andrew Cunanan, un bărbat gay în vârstă de 27 de ani care mai omorâse alte patru persoane până să ajungă la designerul italian, Versace lansase cu succes o colecție la Paris. Criminalul a fost găsit de poliție la opt zile după ce a fugit de la locul faptei, pe o barcă. Se împușcase cu pistolul cu care îl omorâse pe Gianni Versace. S-au făcut o mulțime de speculații în legătură cu moartea designerului, inclusiv că ar fi fost omorât de mafie sau că ucigașul ar fi fost un ex-iubit dezamăgit.

New York, Metropolitan Museum. Karl Lagerfeld & Gianni Versace în 1995 MET Gala.

“Prin moartea lui Versace, Italia și întreaga lume pierd stilistul care a eliberat moda de conformism”, declara cel mai bun prieten al său, Franco Zefirelli, un important regizor de film.

Totul a plecat de la firişoarele de aur

Primele contacte cu lumea modei le-a avut pe vremea când era copil, muncind în atelierul mamei sale, croitoreasă de meserie. Gianni Versace și-a început ucenicia la o vârstă fragedă, ajutând-o pe mama sa în montarea pietrelor prețioase și a firisoarelor de aur, folosite la diverse broderii aplicate ale rochiilor.

Gianni Versace, Claudia Schiffer, Elton John şi Donatella prezentare haute couture primăvară-vară în 1993 la Paris

După ce decide, la vârsta de 25 de ani, să se mute la Milano pentru a lucra ca designer vestimentar, Gianni Versace desenează primele sale colecții preț-a-porter pentru casele de modă “Genny” , “Complice” și “Callaghan”, urmând ca, în 1975, să-și lanseze prima colecție de haine de piele pentru firma “Complice”.

Ochiul de aur al modei

Pe 28 martie 1978, Versace prezintă prima colecție de damă, semnată cu numele sau. Câțiva ani mai târziu, primește premiul “L’occhio D’oro” (“Ochiul de aur”), fiind desemnat cel mai bun stilist pentru colecția toamnă/iarnă de damă.

Modele de top într-un omaagiu adus lui Gianni Versace

În 1991 își lansează parfumul “Versus”, iar în 1993, consiliul stiliștilor americani îi oferă Oscarul pentru modă. Tot în 1993 Gianni Versace introduce acele elemente din metal care vor deveni un detaliu clasic și atotprezent al creațiilor sale. În 1988, după ce semnează o serie de costume prezentate la teatrul “Scalla”, Gianni Versace creează primele costume pentru balet, inspirate din viața Evitei Peron, iar anul următor, în septembrie, deschide primul showroom (de 600 mp) în Spania, la Madrid.

Costume de operă marca Versace

Un cuplu obişnuit

În 1982, Versace îl cunoaște pe cel care îi va deveni partener de viață, Antonio D’amico, un celebru model. Începe cu acesta o relație stabilă care a durat 11 ani, până la moartea designerului.

Citeşte AICI  Iubitul lui Gianni Versace, dezvaluiri la 20 de ani dupa moartea designerului: „Era pe trepte, inconjurat de sange…”

După moartea lui Gianni, D’Amico a primit prin testament o pensie lunară de 26.000 de euro și dreptul de a locui în casele Versace, decizie stabilită prin testament care nu a încântat-o pe sora creatorului de modă, Donatella Versace. În urma scandalurilor cu familia Versace, acesta s-a mulțumit cu o mică parte din pensie.

Donatella merge mai departe

Allegra Versace, fiica surorii sale Donatella, cu modelul Paul Beck, este moștenitoarea a 50% din imperiul financiar și cea care de spus ultimul cuvânt în ceea ce înseamnă moda Versace.

Gianni Versace şi Donatella Versace, promovarea noului parfum Versace Blonde 03-22-1996.

În testament, Gianni Versace a lăsat nepoatei sale Allegra Versace, la vârsta majoratului, jumătate de miliard de dolari. Acesta și-a împărțit averea lăsând jumătate Allegrei, fratelui sau mai mare Santo Versace 30% și 20% surorii sale, Donatella care a devenit noul designer-șef.

Vezi aici şi Ricky Martin, in rolul iubitului lui Gianni Versace, pe platourile de filmare ale serialului „American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace” 

Cristina Dudău

Foto Hepta