4 idei greșite despre sportul la sală

În trecut, antrenamentele eficiente efectuate la sala de fitness erau percepute doar ca o activitate a bărbaților. În ultimii ani, însă, femeile au devenit, la rândul lor, interesate de sport și de antrenamentele efectuate cu ajutorul unui antrenor personal, care le poate ajuta să obțină silueta mult visată.

Cu toate acestea, există încă păreri greșite ale femeilor despre cum este bine să facă mișcare și ce efecte are sportul asupra siluetei lor. Aceste mituri sunt demontate de Flavius Ursachi, antrenor personal la un centrul de transformare corporală.MIT: Antrenamentele de forță afectează feminitatea siluetei

Multe femei se tem de creșterea excesivă a masei lor musculare și că vor pierde din feminitatea siluetei. Nu ai de ce să te temi. Este imposibil să ajungi ca un bodybuilder în mod natural, doar prin efectuarea antrenamentelor obișnuite la sala de fitness. Femeile au un nivel de testosteron de zece ori mai scăzut decât cel al bărbaților, motiv pentru care acestea nu sunt predispuse hormonal pentru dobândirea masei musculare masive, specifice bărbaților.

MIT: Antrenamentele trebuie sa fie efectuate cu scopul tonifierii

Woman after hard training at the gym

Auzim frecvent că, pentru a arăta bine, trebuie să avem un corp perfect tonifiat. În realitate, nici nu există procesul de tonifiere sau definire musculară în sensul în care majoritatea persoanelor îl înțeleg. Scopul real pentru care trebuie să te antrenezi la sala de fitness este de a elimina grăsimea și de a crește masa musculară. Dacă reușești acest lucru, vei avea silueta visată pentru că musculatura va fi evidențiată natural, iar imperfecțiunile cauzate de depozitele de grăsime vor fi înlăturate. Un corp lucrat excesiv este atunci când masa musculară crescută se combină cu un procent de grăsime mai mare decât cel recomandat în cazul femeilor. Astfel, reducerea nivelului grăsimii trebuie să reprezinte principalul tău scop atunci când mergi la sala de fitness.

MIT: Femeile trebuie să se antreneze cu greutăți mici

Este greșit să faci multe repetări cu greutăți mici crezând că așa nu îți crește masa musculară. Acest tip de antrenament nu produce efecte vizibile, ci doar îmbunătățește rezistența musculară.  E necesar să efectuezi seturi de exerciții în care sa crești gradual dificultatea. Poți opta pentru 5-15 repetări ale mișcărilor efectuate cu același set de greutăți. Astfel, îi vei oferi corpului stimuli reali pentru a se transforma eficient. Scopul trebuie să fie acela de a trece de la un exercițiu la altul prin optarea pentru greutăți de dimensiuni tot mai mari și prin alternarea perioadelor de repaos dintre seturile de exerciții efectuate.

MIT: Insist cu antrenamente pe o zonă ca să slăbesc exact acolo

Este greșită ideea că, dacă efectuezi zeci și sute de repetări pe o zonă, de exemplu, prin abdomene, vei sculpta perfect zona respectivă. Distribuția grăsimii în organism este influențată de factorii genetici. Astfel, atunci când vei începe să elimini grăsimea nedorită din corp, vei observa că în unele zone grăsimea se încăpățânează să rămână și în altele va dispărea rapid. Astfel, antrenamentele efectuate la sală, indiferent cât de eficiente sunt, nu conduc la reducerea locală a grăsimii. În schimb, prin înțelegerea modului în care organismul tău funcționează, vei ști asupra căror zone ale organismului să acționezi mai mult, prin efort fizic”, a punctat Flavius Ursachi.

 

Text: Cristina Dudău