„4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, proiectie de gala in deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest

FOTO: Scena din filmul  „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”

Unul dintre cele mai asteptate evenimente culturale ale toamnei, Les Films de Cannes a Bucarest, eveniment sustinut de Catena, incepe astazi, 13 octombrie, si se va desfasura la Bucuresti timp de zece zile. La Brasov va tine timp de o saptamana (13-19  octombrie), pentru ca la Cluj sa fie gazduit pentru un weekend (13-15 octombrie). De retinut este ca peste 10.000 de bilete s-au vandut in avans pe Eventbook.ro inainte de inceperea festivalului.

Les Films de Cannes a Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Cinemateca Eforie. In Bucuresti, in cele 4 sali in care se desfasoara festivalul, sunt programate in deschidere filme castigatoare ale Premiului Palme d’Or. Dupa gala de deschidere care va incepe la ora 19:00, la Cinema Muzeul Taranului va fi proiectat, de la 20:30, filmul remasterizat „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” in prezenta echipei de realizatori. Tot de la 20:30, la Cinema Pro va rula filmul castigator al Palme d’Or-ului de anul acesta, „The Square”, care va fi urmat de o sesiune de intrebari si raspunsuri pe Skype cu regizorul suedez Ruben Ostlund.Retrospective Laurent Cantet si Bela Tarr

Totodata, la Cinema Elvira Popescu ruleaza „Entre les murs”, Palme d’Or-ul regizorului francez Laurent Cantet, unul dintre cei doi invitati speciali ai festivalului, caruia ii este dedicata si o retrospectiva. Laurent Cantet va ajunge in Romania pe 18 octombrie si va introduce filmul „Retour a Ithaque”, care va fi precedat si de proiectia scurtmetrajului sau, „Tous a la manif”, pentru care a primit premiul Jean Vigo in 1994. Pe 19 octombrie va participa la premiera celui mai recent film al sau L’Atelier, aflat anul acesta la Cannes in competitia Un Certain Regard si va raspunde, dupa proiectie, intrebarilor publicului intr-o discutie moderata de Boglarka Naghi.

Cel de-al patrulea film de Palme d’Or proiectat vineri este „Pelle the conqueror” (1987), in regia lui Bille August. Cineastul a cucerit doua asemenea trofee la Cannes si a devenit primul castigator al Palme d’Or-ului care decide sa faca un film pentru piata chineza. Filmul se numeste „The Chinese Widow” si poate fi vizionat duminica, de la ora 17:30, la Cinema Muzeul Taranului, in cadrul FOCUS-ului dedicat Chinei la aceasta editie.

Tot in acest weekend are loc si Retrospectiva Bela Tarr, cu patru dintre cele mai puternice filme ale regizorului.

FOTO: Regizorul Bela Tarr

Bela Tarr, un lup singuratic al cinema-ului Est-European post-tarkovskian accepta rar iesirile in public, asa incat sunteti asteptati cu atat mai mult la discutia libera despre cinema si filmele sale, care va avea loc sambata la Cinemateca Eforie. Regizorul va intra intr-un dialog cu reputatul critic francez Jean Michel Frodon, invitat special al festivalului.

Intalnire cu actorul Louis Garrel

Nu in ultimul rand, duminica, 15 octombrie este o zi speciala in care publicul cinefil bucurestean are sansa de a-l vedea in carne si oase pe unul dintre cei mai tineri si talentati actori ai momentului, Louis Garrel.

FOTO: Actorul Louis Garrel

Provenit dintr-o familie de cineasti si prezent in doua pelicule care vor rula in acest weekend, actorul va raspunde intrebarilor publicului dupa proiectia de la Cinema Pro a filmului „Le Redoubtable”, in regia lui Michel Hazanavicius, unde interpreteaza personajul lui Jean-Luc Godard, figura emblematica a Noului Val Francez.

Biletele pentru cea de-a opta editie a Les Films de Cannes a Bucarest sunt puse in vanzare pe Eventbook.ro si in reteaua Eventbook. Programul complet si mai multe detalii despre filme si invitati sunt disponibile pe filmedefestival.ro.

Text: Oana Baltoc