6 alimente care nu ar trebui mâncate pe stomacul gol

Toată lumea ştie că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar oare câtă lume ştie că sunt anumite alimente care nu se mănâncă pe stomacul gol? Iaurtul, o ceaşcă de cafea, un fresh de portocale, musliul sau croissantele, probabil că sunt cele mai consumate alimente dimineaţa, cel puţin aşa se vede în Social Media. Din păcate, există foarte puţină lume care ştie ce este bine să consume la prima oră a dimineţii, pe stomacul gol.

Acest articol are rol de ghid alimentar, mai ales pentru cei cu stomacul sensibil.  1. Roşiile

Roşiile sunt bogate în vitamina C şi nutrienţi, dar trebuie evitate dimineaţa. Taninul prezent în roşii creşte aciditatea în stomac şi poate crea probleme acidului gastric. Deci, dacă suferi de ulcer sau de reflux gastroesofagian, evită să consumi roşii pe stomacul gol.

  1. Băuturile carbogazoase

Băuturile carbogazoase consumate pe stomacul gol pot te pot balona sau, mai rău, din cauza acidităţii pot creşte riscul apariţiei cancerului esofagian. Acidul din sucuri este atât de puternic încât pot cauza eroziuni pe stomac.

  1. Produsele de patiserie

Dimineaţa este foarte simplu să ne luăm ceva de mâncat direct din dulap, fără să mai gătim, mai ales dacă ne grăbim spre job. Produsele de patiserie conţin drojdie şi pot irita stomacul foarte tare, dacă sunt fierbinţi.

  1. Produsele picante

Alimentele picante consumate pe stomacul gol cresc şansele de iritaţii la stomac şi dau crampe. Aroma foarte puternică pot declanşa indigestii.

  1. Dulciurile

Dulciurile se digeră uşor, însă când sunt consumate pe stomacul gol, organismul nu poate secreta destulă insulină care să menţină normal nivelul din sânge. Asta este unul dintre cauzele apariţiei afecţiunilor oftalmologice. Zahărul este alimentul care poate perturba echilibrul acid-alcalin. Cei cu risc de diabet zaharat ridicat, ar trebui să evite dulciurile.

  1. Perele

Perele conţin fibre, dar când sunt mâncate dimineaţa ele pot dăuna membranei şi mucoasei tractului digestiv, şi pot provoca dureri. Acestea are trebui combinate cu cereale sau ovăz.

Text: Bettina Cristea