6 din 10 romani, fericiti la locul de munca: cei 5 piloni ai bunastarii la job

shutterstock-stres_284416934Peste 61% din angajatii din Romania, care au participat la un sondaj derulat de eJobs, spun ca sunt fericiti la actualul loc de munca. Sondajul face parte din campania #HappyLaJob si s-a desfasurat online pe platforma eJobs.ro, cu obiectivul de a afla cat de fericiti sunt romanii la job. Peste 123.000 de romani, atat angajati, cat si antreprenori, directori de companii sau bloggeri din toata tara, si-au declarat nivelul de fercire prin raspunsuri la o serie de intrebari, in perioada octombrie-noiembrie 2016.5 obiceiuri care te ajuta sa invingi stresul

Chestionarul #HappyLaJob a pornit cu intrebarea „Esti Happy?”, la care 65% din participanti au raspuns pozitiv. Multumirea la locul de munca a fost insa evaluata prin intermediul a cinci piloni principali ai fericirii in viata profesionala: pasiunea, onestitatea, echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, impactul activitatii in cadrul companiei si evolutia in cariera.

  • Pasiune: „Ia te uita, ai ajuns la sfarsitul zilei! Dar… ai pus macar un pic de pasiune in ce-ai facut azi?” – 68% din respondenti s-au declarat pasionati de jobul lor si au confirmat ca pun pasiune in ceea ce fac in fiecare zi.
  • Onestitate: „Stii cum e cu minciuna si picioarele ei scurte. Iti place cat de <pe bune> sunt lucrurile la jobul tau?” – 56% din participanti simt ca au parte de transparenta la locul de munca.
  • Echilibru: „Reusesti sa-mparti cu maiestrie orele la job, ca sa-ti ramana si pentru acasa?” – 63% din respondenti spun ca reusesc sa atinga un echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala.
  • Impact: „A fi sau a nu fi… doar un angajat. Simti ca iti lasi amprenta la locul de munca prin ce faci?” – 70%, cel mai mare procent din intregul sondaj, simt ca munca lor face diferenta in companie sau in societate, intr-un fel sau altul.
  • Evolutie: „Hai sa facem cunostinta cu tine peste 5 ani. Te vezi tot la acelasi loc de munca?” – 46% considera ca au locul si oportunitatile necesare pentru a evolua la job.

26%, fericiti pe deplin la munca

„Fericirea la job poate sa insemne ca este duminica seara si nu te gandesti cu tristete ca a doua zi trebuie sa te duci la birou. Dar nu numai. Este o combinatie intre a fi cu adevarat pasionat de ceea ce faci, a face in fiecare zi ceva care conteaza, a avea oportunitati sa ajungi mai sus pe scara ierarhica si, in acelasi timp, a mentine o viata personala echilibrata, fara a lasa jobul sa-ti fure din timpul pentru hobby-uri”, dupa cum a declarat Laura Chiculita, Chief Marketing Officer – eJobs Romania.

In ansamblu, 26% din respondenti s-au declarat in totalitate fericiti la locul lor de munca, din toate punctele de vedere, in timp ce mai putin de 10% din participantii la sondaj au raspuns negativ la toate intrebarile. Dintre cei care spun ca se bucura de echilibru intre viata personala si cea profesionala, 4 din 10 mentioneaza ca isi doresc sa poata avea un impact mai mare in companie sau in societate prin munca lor. In acelasi timp, o treime dintre cei care nu vad impactul muncii lor sunt totusi foarte pasionati de ceea ce lucreaza zi de zi.

Sondajul #HappyLaJob a avut si o componenta deschisa, optionala, in care respondentii au descris ce inseamna pentru ei fericirea la job. Multi dintre angajatii si antreprenorii care au participat la sondaj au lasat si testimoniale.

Click pentru a afla care sunt semnele ascunse ale stresului si anxietatii.

Text: Oana Baltoc