Semne ascunse ale stresului si anxietatii

Semne ascunse ale stresului si anxietatiiAvem un regim de viata care se deruleaza pe repede-inainte si tocmai de aceea este dificil sa evitam aparitia stresului. Uneori este dificil doar sa ne dam seama daca experimentam stari de stres sau anxietate. Deoarece exista o legatura stransa intre minte si corp, intre sanatatea mentala si cea fizica, stresul si anxietatea par a fi uneori dureri sau un disconfort pe care-l resimtim vag si pe care nu-l bagam in seama prea mult. De data aceasta, vom descoperi impreuna care sunt simptomele fizice comune ale stresului despre care s-ar putea sa nu-ti dai seama si despre care ai putea crede ca sunt stari normale.

 



Dureri de cap si tensiune musculara

Inclestarea maxilarului, incordarea fetei, a gatului sau a muschilor umerilor dar si bruxismul sunt raspunsuri fizice la stres care pot provoca dureri de cap. Atunci cand o persoana este expusa la stres, sistemul nervos simpatic este responsabil de reactia „lupta sau fugi”. Sangele este trimis catre grupele musculare majore care conduc la cresterea tensiunii musculare pregatind organismul in cazul in care ar aparea o situatie de genul „fugi”, despre care aminteam mai sus. Chiar daca nu se va intampla acest lucru, muschii pot ramane incordati si pot aparea anumite dureri.

 

Stomacul si pielea sunt afectate de stres

Pentru unii oameni, intestinul poate fi un barometru al stresului, ceea ce conduce la aparitia diareei, constipatiei, starii de greata etc. Pe de alta parte, stresul creste nivelul de cortizol (hormonul stresului), contribuind la aparitia acneei. Stresul si anxietatea cresc riscul de inflamatie al pielii, declansand si agravand eczema. De asemenea, cand suntem stresati, transpiram ca urmare a hormonilor existenti in organismul uman, precum adrenalina, implicata in reactia de care aminteam mai sus, „lupta sau fugi”. Stresul promoveaza supraproductia de hormoni care afecteaza capacitatea de a produce globulele albe din sange ce lupta impotriva infectiilor, slabeste imunitatea si predispune la boli.

 

Insomnia este cauza a anxietatii

Stadiile somnului sunt impartite in functie de miscarile ochilor in REM (miscarea rapida) a ochilor si NREM (miscarea non-rapida). Stresul cronic intensifica activitatea ochilor dar si pe cea a neuronilor, persoana in cauza nu mai adoarme, iar celulele corpului sunt perturbate si astfel nu se mai pot repara.
In alta ordine de idei, stresul inhiba hormonul eliberator al gonadotropinelor, hormon sexual principal al organismului, lucru ce poate conduce la reducerea numarului de spermatozoizi, ovulatia si activitatea sexuala fiind afectate, cu alte cuvinte scade apetitul sexual.
Stresul poate afecta starea de spirit, astfel este din ce in ce mai greu sa ne temperam emotiile, apare starea de iritabilitate si modificari ale dispozitiei. Persoanele stresate, anxioase, prezinta dificultati de concentrare, probleme de memorie, nu pot lua anumite decizii etc.

Daca va confruntati cu mai multe dintre simptomele amintite mai sus, ati putea incerca sa va relaxati practicand yoga, sa faceti sport, sa va plimbati in aer liber, sa experimentati anumite tehnici de relaxare, inclusiv exercitii de respiratie. In cazul in care stresul devine cronic si interfereaza cu bunul mers al activitatilor de zi cu zi, trebuie sa apelati la un specialist in domeniu.

Farmacistii Catena recomanda produsele Glenmark. Daca iti doresti sa scapi de depresie, de stres si sa ai un somn linistit, atunci cu siguranta vei fi incantata de RevitaSens de la Glenmark! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Ruxandra Dumitrescu