Instrucțiuni pentru memorie: Cum să ții minte ce nu vrei să uiți!

memoria

Adevărată super putere a creierului uman, memoria este esențială pentru funcționarea normală în viața de zi cu zi, dar și pentru identitatea fiecărui individ.

Memoria ajută la îndeplinirea treburilor zilnice și cu ajutorul ei se formează amintirile. Avem nevoie de memorie pentru trecerea cu brio a examenelor, pentru șofat sau pentru a reține unde este parcată mașina. Totodată, amintirile formează povestea vieții unui om. În Ține minte, carte publicată de Editura Trei, specialista în neuroștiințe Lisa Genova explică modul de funcționare a memoriei și ce trebuie făcut pentru a-i îmbunătăți performanțele. Cum să ții minte ce nu vrei să uiți?

Iată 7 lucruri simple care îmbunătățesc randamentul memoriei.Fii atentă!

Să acordăm atenție lucrurilor pe care nu vrem să le uităm este esențial pentru memorarea lor. În lipsa atenției, amintirile nu se formează. În epoca multitaskingului, specialista în neuroștiințe Lisa Genova spune cititorilor să pună telefonul deoparte și să facă treburile pe rând, dacă vor ca acestea să le rămână în memorie. Cu un doctorat în neuroștiințe la Universitatea Harvard, Lisa Genova recomandă meditația de conștientizare și yoga pentru cultivarea capacității de a fi atent în momentul prezent.

Vizualizează!

Când învață, multe persoane obișnuiesc să folosească markere colorate, să sublinieze, să încercuiască sau să adauge note cu majuscule. Este un obicei foarte eficient pentru o mai bună memorare Prin vizualizarea lucrurilor de memorat se adaugă mai multe conexiuni nervoase și se adâncesc asocierile. Astfel, amintirile create sunt mult mai rezistente în fața uitării.

Conferă sens!

Studiile despre memorie și performanțele ei evidențiază un lucru intuit chiar și de nespecialiștii în domeniul neuroștiințelor: oamenii rețin mai bine ceea ce are sens pentru ei. Informațiile haotice, fără nicio legătură între ele sunt șterse din memorie în decursul a câtorva zeci de minute. Cei care vor să memoreze anumite informații trebuie să le integreze într-o poveste cu sens pentru ei. Creează o poveste despre informațiile sau evenimentele pe care încerci să le reții. Poveștile pot fi memorate, fiindcă au un sens.

Scapă de rutină!

Lucrurile plictisitoare, repetitive se șterg din memorie ca și când nici nu ar fi existat. Memoria reacționează selectiv, reține mai degrabă întâmplările cu caracter de eveniment decât cele cufundate în cotidian. Aceasta este explicația din spatele faptului că primul sărut este mai întotdeauna reținut, pe când cel de-al 15-lea cade în uitare. Soluția de contracarare a acestui fapt este folosirea imaginației pentru crearea unei povești care să scoată din rutină evenimentul care se dorește memorat.

Somnul ajută

Disprețuit astăzi de multă lume ca o pierdere de vreme, somnul este unul dintre cei mai buni prieteni ai memoriei. Este nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte pentru consolidarea optimă a amintirilor create peste zi. „Somnul este esențial pentru a stoca în memoria de lungă durată ceea ce ai învățat și trăit. Dacă nu dormi destul, vei trăi a doua zi o formă de amnezie. Unele dintre amintirile tale de ieri vor fi vagi, inexacte sau chiar absente”, avertizează specialista în neuroștiințe. În plus, lipsa de somn crește nivelul de amiloid din organism și totodată riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Farmaciştii Catena recomandă Naturalis SomnControl, un remediu eficient pentru insomnie, pe bază de Valeriana, Magneziu, Melatonina, L-Triptofan, Mac-californian şi Vitamina B6.

Relaxează-te!

Un alt inamic redutabil al memoriei este stresul de lungă durată, devenit cronic. Dacă pentru perioade scurte acesta este benefic memoriei, stresul cronic o deteriorează și micșorează hipocampul. Cum stresul este deja o problemă la nivel global ce pare că nu poate fi evitată, prin yoga, meditație, mișcare și exerciții de conștientizare, recunoștință și compasiune ne putem antrena creierul să aibă mai puține reacții negative, să înfrâneze reacția incontrolabilă la stres, să rămână sănătos în condițiile stresului cronic, toxic.

Farmaciştii Catena recomandă StresControl Naturalis, un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres

Exersează!

Proverbul care spune că „repetiția este mama învățăturii” conține un mare adevăr. Repetiția și recapitularea întăresc amintirile indiferent de tipul lor (semantice, episodice sau musculare). Pentru mai buna memorare a informațiilor pentru un examen învățarea spațiată (desfășurată de-a lungul unei perioade mai mari de timp) este mai eficientă decât „toceala”.

Naturalis Ginkgo biloba este recomandat pentru: imbunatatirea circulatiei la nivel cerebral si imbunatatirea memoriei, 

De asemenea, „supraînvățarea (când stăpânești materia 100%, dar continui să înveți) consolidează și mai bine amintirea. Exersarea este benefică în cele mai multe cazuri, însă există și un pericol: rememorarea constantă unui episod poate conduce la abateri semnificative de la adevărul faptic – cu alte cuvinte, oamenii își pot aminti…minciuni.

Foto Hepta