7 greseli de evitat atunci cand facem sport

shutterstock_65792362Atunci cand mergem la sala sau facem fitness pe cont propriu, fara indrumarea unui antrenor, putem face fara sa ne dam seama greseli care ne compromit antrenamentul, si care, in plus, ne pot pune in pericol si sanatatea. Afla care sunt cele mai frecvente greseli pe care esti tentata sa le faci atunci cand practici sport.

1. In primul rand, trebuie sa vorbim despre incalzire. Una dintre marile greseli pe care le facem cand vine vorba de sport este ca ne apucam sa facem exercitii fara sa ne incalzim in prealabil si astfel riscam accidentari. Asa ca nu incepe niciodata un program de antrenament fara sa iti incalzesti tot corpul.

2. Pentru ca un anumit exercitiu sa fie eficient si sa nu ne dauneze, trebuie sa il facem corect. Multi insa nu executa corect exercitiile, fie pentru ca nu stiu cum, fie pentru ca nu-si dau seama si nu se pot vedea in timp ce se antreneaza. Aceasta este o mare greseala, pentru ca astfel risti sa-ti afectezi articulatiile. De exemplu, atunci cand faci genuflexiuni, trebuie sa tii spatele drept si abdomenul incordat, altfel te poti alege cu discopatie lombara.

3. Si echipamentul este foarte important atunci cand facem sport. Cand nu iti alegi echipamentul potrivit, risti sa te accidentezi. De exemplu, daca porti bijuterii in timpul antrenamentului (lucru care este complet gresit), acestea se pot agata de aparate si te pot face sa te lovesti serios.

4. Pauzele prea mari intre seriile de exercitii sunt de asemenea o greseala frecventa pe care o fac cei care practica fitness. Atunci cand faci pauze lungi intre seriile unui exercitiu, muschii se relaxeaza si nu mai lucreaza asa cum ar trebui. Pentru ca exercitiul sa fie eficient, trebuie sa fie putin obositi la a doua si a treia serie de repetari. De aceea, nu face pauza mai mare de 30 de secunde intre serii.

5. Respiratia corecta este foarte importanta in timpul unui antrenament. Atunci cand nu respiri corect (la fiecare repetare trebuie sa inspiri si sa expiri intr-un anumit fel), iti diminuezi rezistenta la efort si prin urmare antrenamentul are de suferit.

6. O alta mare greseala este sa faci cardio cand esti racit. Renunta la alergari, bicicleta si alte asemenea exercitii cand esti racit, pentru ca nu este deloc o idee buna sa faci efort cand ai plamanii inflamati.

7.  In ultimul rand, adapteaza-ti greutatile la posibilitatile pe care le ai. Multe persoane au tendinta sa faca exercitii cu greutati mai mari decat pot suporta, lucru care poate duce la accidentari severe: de la intinderi de ligamente, pana la cazurile mai grave cand bara sau greutatile cu care lucrezi iti pot cadea din maini si te pot lovi.

Daca nu ai un antrenor care sa te indrume si sa te corecteze atunci cand gresesti, nu uita de aceste sfaturi de fiecare data cand te antrenezi si corecteaza-te singura.

Text: Bianca Badescu