80% dintre cazurile de boli cardiovasculare, provocate de alimentatia nesanatoasa, sedentarism si fumat

boli_inimaBolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a mortalitatii, atat in Romania, cat si la nivel mondial. Conform ultimei analize statistice din luna ianuarie 2011 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), bolile cardiovasculare raman in topul afectiunilor cu cea mai mare rata a mortalitatii. Statisticile preconizeaza ca la nivel mondial, pana in anul 2030, 23,6 milioane de oameni vor muri din cauza afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, s-a identificat ca principalele cauze pentru aparitia a peste 80% dintre cazurile de boli cardiovasculare sunt: alimentatia nesanatoasa, sedentarismul si fumatul.

Strategiile recomandate in raportul OMS de reducere a prevalentei bolilor cardiovasculare la nivel mondial vizeaza eliminarea acestor factori de risc. Specialistii insista pe reechilibrarea alimentatiei prin adoptarea unui comportament alimentar sanatos, ce presupune consumul zilnic de fructe si legume, evitarea alimentelor bogate in grasimi, sare si zahar si pastrarea greutatii normale. In aceeasi masura, pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare, la fel de importanta este si realizarea de activitati fizice regulate si evitarea fumatului activ si pasiv.

In raportul statistic din luna ianuarie a acestui an legat de evolutia bolilor cardiovasculare la nivel mondial, Organizatia Mondiala a Sanatatii apeleaza la autoritati si la producatorii de alimente pentru implementarea strategiilor de reducere a factorilor de risc. Astfel, se vor solicita masuri la nivelul autoritatilor pentru asigurarea alimentelor sanatoase in unitatile de invatamant, pentru amendarea produselor nesanatoase sau pentru construirea de spatii publice care sa permita si sa incurajeze activitatea fizica zilnica. De asemenea, masurile vizeaza si consumul de tutun.