Administrarea calciului impreuna cu vitamina D duce la cresterea sperantei de viata

batraniiUn nou studiu a demonstrat faptul ca vitamina D, atunci cand este administrata impreuna cu calciu, poate reduce rata de mortalitate la persoanele in varsta, oferind, prin urmare, un mijloc posibil de crestere a sperantei de viata. In ultimul deceniu, efectele benefice asupra sanatatii ale vitaminei D au fost recunoscute in tot mai multe situatii.

In plus, este bine cunoscut faptul ca vitamina D in combinatie cu calciul reduc riscul de fracturi. Prezentul studiu a evaluat mortalitatea in randul pacientilor carora li s-au administrat fie vitamina D, fie vitamina D si calciu, sau calciu simplu.

Rezultatele studiului au aratat ca mortalitatea nu a fost redusa ca urmare a numarului mic de fracturi suferite, ci a demonstrat riscul redus de fracturi.

“Acesta este cel mai mare studiu efectuat vreodata cu privire la efectele calciului si vitaminei D asupra mortalitatii”, a declarant Lars Rejnmark, doctor la Aarhus University Hospital din Danemarca si principalul autor al studiului. “Rezultatele noastre au aratat un procent mic al mortalitatii in randul pacientilor varstnici care folosesc suplimente de vitamina D in combinatie cu calciu, comparativ cu pacientii care iau doar vitamina D”.

In acest studiu, cercetatorii au folosit datele cumulate de la opt studii randomizate, fiecare studiu realizandu-se cu ajutorul a 1.000 de participanti. 90% dintre participanti au fost femei cu o varsta medie de 70 de ani.

In timpul studiului ce a durat trei ani, mortalitatea a fost redusa cu 9% la cei tratati cu vitamina D si cu calciu.

“Unele studii au sugerat ca suplimentele de calciu (cu sau fara vitamina D) pot avea efecte adverse asupra sanatatii cardiovasculare. Desi studiul nostru nu exclude astfel de efecte, am constatat ca administrarea calciului impreuna cu vitamina D la participantii varstnici nu este total daunatoare, putand avea efecte benefice asupra starii generale de sanatate”, a adaugat dr. Rejnmark.

Studiul a fost recent publicat in Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism (JCEM).

 

Text: Andreea Popescu