Agentul 007 hărțuit pe rețelele de socializare

„Intră, 007”, îl invită pe M, directorul MI6. Ușa se deschide și agentul intră. Este o femeie, de culoare, în jurul vârstei de treizeci de ani. Această scenă a fost descrisă de o sursă anonimă pentru Daily Mail.

Într-un articol publicat pe 13 iulie 2019, ziarul englez a dezvăluit că actrița britanică Lashana Lynch va fi noul agent 007 în cea de-a 25-a serie din saga James Bond. Predecesorul ei, interpretat de Daniel Craig, a fost pensionat de scenariștii francizei. Lungmetrajul se numește No Time To Die, a fost dezvăluit pe 21 august 2019, pe contul de Twitter James Bond. Se știa că Lashana va juca în film încă din aprilie 2019, dar nu și că ea ar fi fost noul agent vedetă în serviciul Majestății Sale. Informații pe care Lashana Lynch le-a confirmat în cele din urmă la începutul lunii noiembrie într-un interviu acordat Harper’s Bazaar.Femeile James Bond

Transformarea agentului 007, a fost o întorsătură inspirată imaginată de scenarista Phoebe Waller-Bridge, recrutatată special pentru a lucra la reprezentarea femeilor în franciza seriei. Autoare a serialelor Fleabag și  Killing Eve, ea crede că James Bond trebuie să fie „fidel personajului său”, dar că filmul trebuie să „trateze femeile în mod corespunzător”. În primul rând, „fetele James Bond” vor fi numite acum „femeile James Bond”. Lashana Lynch se va ocupa de restul.

Dar această dublă descoperire revoluționară a francizei în ceea ce privește reprezentarea și incluziunea nu i-a făcut pe toți fericiți. În urma acestui anunț, Lashana Lynch, a devenit obiectul atacurilor rasiste pe web, până la punctul de a fi nevoită să se retragă pentru o vreme de pe rețelele de socializare. Aceste reacții nu au surprins-o pe actriță: „Sunt o femeie de culoare – dacă ar fi fost luată o altă femeie de culoare pentru rol, ar fi existat aceeași dezbatere, ar fi suferit același tip de atacuri, aceleași abuzuri”, a spus ea pentru Harper’s Bazaar.

Vechiul James Bond, retras în Jamaica

Ea nu este doar prima femeie „007”, ci și prima persoană de culoare care joacă acest personaj emblematic.

În „No Time to Die”, Bond este retras în Jamaica, iar Nomi va fi nevoită sa preia rolul de agent secret și să se confrunte cu un inamic mortal, interpretat de Rami Malek. Acesta din urmă este cunoscut și pentru rolul lui Freddy Mercury din „Bohemian Rhapsody”, pentru care a obținut premiul Oscar. Din distribuția celui de-al 25-lea film din seria „James Bond” – care marchează, de altfel, și ultima apariție a lui Daniel Craig în rolul agentului 007 – mai fac parte actorii: Lea Seydoux, Ben Whishaw, Naomie Harris și Ana de Armas.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta