Albirea dentara, intre lux si necesitate

Un zambet fermecator inseamna nu numai o dantura sanatoasa, ci si o dantura stralucitoare, partea estetica fiind la fel de importanta ca si sanatatea dintilor. Insa alimentele pe care le consumam, dar si inaintarea in varsta isi pot lasa amprenta in mod negativ asupra dintilor care, cu timpul, se ingalbenesc. Pentru a evita acest fapt, ar trebui sa mergem in cabinetele stomatologice in mod regulat pentru a efectua albirea dentara. Trebuie tinut cont ca, dincolo de moft, albirea dentara este o necesitate pentru a mentine o dantura sanatoasa si frumoasa cat mai mult timp. In acest sens, am stat de vorba cu Adriana Mocanu, igienist dentar, despre cea mai noua si revolutionara tehnica de albire dentara de pe piata din Romania: albirea dentara cu laserul Epic.Tonica TV: Ce presupune albirea dentara cu laserul Epic?

Adriana Mocanu: Presupune folosirea unui aparat Biolase Epic si folosirea unei truse de albire care contine peroxid in concentratie de 38% care este activat de acest laser.

Tonica TV: Care sunt cauzele care duc la ingalbenirea dintilor?

Adriana Mocanu: In primul rand, alimentatia, respectiv vinul rosu, cafeaua, tutunul, alimentele colorate, in general, dar exista si coloratia venita odata cu varsta sau coloratia in urma unor tratament medicamentoase.

Tonica TV: Cum ne pregatim inainte de a apela la un tratament de albire dentara cu acest laser?

Adriana Mocanu: Inainte trebuie efectuata o igienizare in cabinet, ceea ce presupune realizarea unui detartraj complex prin pulverizarea cu bicarbonat. Astfel, vor fi indepartate coloratiile extrinseci de pe suprafata smaltului. Daca dintii sunt sensibili, se iau inainte antiinflamatoare pentru a nu aparea ulterior durerea.

Tonica TV: Cat dureaza o sedinta de albire dentara cu laserul Epic si de cate sedinte este nevoie pentru a recapata aspectul alb al dintilor?

Adriana Mocanu: O sedinta dureaza in jur de 40 de minute, cu toate pregatirile necesare, iar pentru albirea dintilor este suficienta o singura sedinta, obtinandu-se astfel dinti cu pana la 10 nuante mai albi.

Tonica TV: Cat timp dureaza rezultatele albirii cu laser?

Adriana Mocanu: Depinde foarte mult si de ceea ce consumam, dar, in mod normal, albirea dentara cu laserul Epic dureaza in jur de un an, poate chiar si mai mult.

Tonica TV: Exista posibilitatea ca in timpul tratamentului de albire cu laser sa apara durere sau ca dintii sa se desensibilizeze?

Adriana Mocanu: Da, exista. Sunt pacienti care vin din start cu sensibilitate dentara, insa kitul de albire prepusune si un gel desensibilizant pe care pacientul poate sa-l foloseasca dupa tratamentul de albire, astfel incat procedeul sa nu fie dureros.

Tonica TV: In ce masura poate afecta albirea cu laser sanatatea dentara?

Adriana Mocanu: As putea spune ca varianta aceasta de albire dentara cu laserul Epic nu afecteaza aproape deloc sanatatea dintilor.

Tonica TV: Albirea dentara cu laser se adreseaza doar dintilor naturali?

Adriana Mocanu: Da, si nu doar albirea cu laser, ci albirea, in general, se adreseaza doar smaltului, deci doar dintilor naturali. Nu se pot albi nici lucrari dentare si nici plombe.

Tonica TV: Se impun anumite reguli de igiena dupa finalizarea tratamentului cu laser?

Adriana Mocanu: Sigur ca da. O perioada, de pana la o saptamana, pacientul nu trebuie sa manance alimente colorate, sa nu consume cafea, iar daca o consuma, aceasta sa fie rece si bauta cu paiul. In prima etapa, dintii trebuie protejati de orice aliment sau bautura colorata.

Text: Madalina Manole