Depresia și alimentele care o combat

Depresia este o afecțiune des întâlnită în zilele noastre. Trebuie tratată cu maximă seriozitate și necesită tratament prescris de medicul de specialitate. Alimentația joacă și ea un rol important, putând să vină în completarea tratamentului.Antioxidanții

Organismul produce molecule numite radicali liberi. Acestea pot duce la deteriorarea celulelor, îmbătrânire prematură și alte astfel de probleme. Studiile au demonstrat că radicalii liberi au un efect negativ în special asupra creierului. Nu există o modalitate de stopare a existenței radicalilor liberi. Efectul lor poate fi însă diminuat cu ajutorul alimentelor bogate în antioxidanți. Printre acestea se numără:

Beta-caroten: caise, broccoli, morcovi, piersici, dovleac, spanac, cartof dulce

Vitamina C: afine, broccoli, grapefruit, kiwi, portocale, ardei, cartofi, căpșuni, roșii

Vitamina E: nuci și semințe, uleiuri vegetale, germeni de grâu”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Carbohidrații „inteligenți”

Există o legătură între secreția de serotonină și consumul de carbohidrați, care ne ajută să avem o stare de spirit bună. Este însă important să alegem cu atenție carbohidrații pe care îi consumăm. Limitați alimentele zaharoase și optați pentru carbohidrați „inteligenți” sau complecși. Spre exemplu, cerealele integrale. Evitați însă dulciurile și prăjiturile.

Alimentele bogate în proteine

Alimentele precum curcanul, tonul și puiul conțin un aminoacid numit triptofan. Acesta stimulează producția naturală a serotoninei.  Proteinele sunt bune în special atunci când avem nevoie să ne limpezim mintea și să ne sporim energia.

Sursele bune de proteine sănătoase sunt:

– fasole și mazăre,

– carne de vită slabă,

– brânză cu conținut scăzut de grăsimi

– pește,

– lapte,

– carne de pasăre,

– produse din soia și iaurt

Dieta mediteraneană

Există studii care demonstrează că depresia apare în special pe fondul lipsei vitaminelor din grupa B. Legumele, nucile, fructele, peștele și brânzeturie cu conținut scăzut de grăsimi reprezintă o sursă excelentă de vitamine B și acid folic. Astfel că o dietă mediteraneană nu poate decât să ne influențeze în mod pozitiv starea de spirit.

Importanța vitaminei D

Receptorii vitaminei D sunt localizați în tot corpul, inclusiv pe creier. Un studiu a demonstrat că persoanele cu carențe de vitamina D sunt mai predispuse la depresia. Ea trebuie însă consumată cu moderație și de preferat la recomandarea medicului. Asta deoarece prea multă vitamina D poate provoca probleme legate de nivelul de calciu din organism și modul de funcționare al rinichilor, avertizează nutriționistul.

Acizi grași Omega-3

Recent, oamenii de știință au descoperit că persoanele care nu consumă suficienți acizi grași Omega-3 sunt mai predispuși la stări depresive. Ca dublu beneficiu, acizi grași Omega-3 sunt recomandați și pentru sănătatea inimii. Iată câteva recomandări de alimente:

– Pește gras (hamsie, macrou, somon, sardine, umbra și ton)

– Semințe de in

– Uleiuri de canola și soia

– Nuci

– Legume cu frunze în nuanțe de verde închis

Cristina Dudău

Foto Shutterstock