Colesterolul este extrem de important pentru organismul uman, așa că nici nu ar trebui să te ferești prea tare de el! Ce trebuie însă să știi este că în organism ai ceea ce numim „colesterol bun” și „colesterol rău”. Ceea ce contează este ca cel rău să fie mai redus decât cel bun iar totalul să se afle în echilibru.
Colesterolul în organism poate crește și pe bază de stres, dar adevărul este că totul se întâmplă din alimentație. Despre el discutăm în acest articol și, vei afla ce ai de făcut pentru a nu permite colesterolului rău să crească sau dacă este deja crescut, ce alimente te ajută să-l reduci.
Rolul colesterolului în organism
Pe scurt, este produs de ficat și intră în compoziția sângelui, este o substanță de sterol care are ca rol principal să se asocieze în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează toate organele din corp și orice alte țesuturi. Deci este parte din suprafața de înveliș pentru toate componentele din interiorul organismului.
Printre rolurile sale se mai numără:
- Reglează sistemul imunitar;
- Protejează celulele și le încurajează în producția și metabolizarea energiei;
- Se implică în sintetizarea hormonilor sexuali;
- Protejează cam tot în organism, sistem cardiovascular, musculatură, etc.
- Este esențial în dezvoltarea și repararea țesuturilor;
- Sprijină sintetizarea vitaminei D3;
- Are practic, un rol antioxidant căci protejează celulele și sprijină lupta cu radicalii liberi;
- Contribuie la procesul de digestie și producerea bilei (lichid secretat de ficat);
- Favorizează formarea de conexiuni neuronale, deci foarte important pentru creier.
Mai trebuie să știi că acest colesterol este în mare parte sintetizat de către ficat iar ce este în plus, se depune. În organism colesterolul total este format din: HDL (Lipoproteine cu Densitate Mare) considerat a fi bun, LDL (Lipoproteine cu Densitate Mică) considerat a fi rău și Trigliceride. Într-o analiză de sânge vei regăsi valori pentru fiecare.
De ce e rău, colesterolul rău?
LDL și trigliceridele se pot depune pe pereții vaselor de sânge. E drept, mai problematic este colesterolul rău căci dacă se acumulează pe pereții arterelor poate forma, în timp, plăci de aterom care vor îngreuna circulația sângelui și transportatea inclusiv a trigliceridelor care, la rândul lor se vor depune, dar și a oxigenului și a altor elemente necesare fiecărui organ.
Deci colesterolul rău (LDL) încurcă lucrurile în organism și te poate conduce pe drumul aterosclerozei și a altor afecțiuni, dacă îl lași să crească în organism așa că, realizează anual o analiză de sânge pentru a verifica valorile acestora.
Alimente care te ajută în scăderea colesterolului rău (LDL)
Acum că ai înțeles, scopul tău este să nu lași LDL să sară din grafic iar de bază sunt alimentele bogate în fibre solubile, acizi grași Omega 3 și antioxidanți. Ce NU trebuie să ai în organism preponderent sunt grăsimile saturate și trans, zahărul și sarea.
Iată ce alimente ajută la reducerea LDL:
1. Alimente bogate în fibre solubile
Aici te bazezi pe ovăz, cereale integrale, fructe (mere, pere, fructe de pădure, kiwi, cele citrice) și legume care au fibre solubile (fasolea, năutul, lintea, mazărea, morcovii, dovlecelul, cartofii, etc.).
2. Alimente cu conținut de acizi grași Omega 3
Ce fac acestea mai exact? Scad LDL-ul prin creșterea HDL (colesterolul bun) și, te poți îndrepta spre: pește precum somon, macrou, sardine, hering sau păstrăv, semințe ca cele de in sau chia, nuci cum sunt fisticul, nucile, migdalele, uleiuri precum cele de in, rapiță, soia și, eventual, fructe de mare, alge sau soia, dacă îți plac. Leguminoasele rămân valabile și aici!
3. Alimente care aduc antioxidanți în corp
Fructele și legumele precum portocale, struguri, cireșe, mere, pere, caise, banane, mango, rodie, kiwi, broccoli, morcovii, spanacul, varza kale, roșii, ardei, cartofi dulci, sparanghel, varza de Bruxelles, etc. Toate acestea reduc inflamația în corp și protejează vasele de sânge.
4. Alimente degresate
Laptele cu un conținut redus de grăsimi aduce calciu și Vitamina D în organism și sunt benefice pentru sistemul cardiovascular. De asemenea, iaurturile degresate pot fi consumate pentru aportul de probiotice și pentru îmbunătățirea digestiei. Brânza degresată este și ea importantă pentru aportul ei.
5. Uleiuri vegetale sănătoase
Reține că cea mai bună variantă de consum al uleiurilor este cea neprăjită și, sănătoase sunt uleiurile vegetale precum cel de măsline, de floarea-soarelui sau de rapiță.
Iar dacă vrei ceva din categoria de „dulce și răsfăț” sigur că includem și fructele, dar și ciocolata neagră este benefică pentru a scădea colesterolul rău, mai exact conținutul de cacao din ea. Desigur, lista poate fi mult mai mare, aceste alimente sunt principalele categorii pentru a te ghida.
Recomandări pentru un colesterol adecvat în organism:
Adevărul este că nu trebuie să-ți faci prea multe griji, doar să reduci alimente superprocesate, cu conținut mare de grăsimi, zahăr sau sare. În rest organismul are nevoie de diversitate așa că:
- Mănâncă fructe și legume în fiecare zi;
- Include cerealele în dieta ta;
- Practică mișcarea cât poți de des, de preferat zilnic;
- Menține o greutate optimă pentru înălțimea și vârsta ta, un IMC (indice de masă corporală) bun;
- Gestionează stresul;
- Dă-i timp organismului să proceseze ce i-ai dat;
- Dormi suficient.
Toate acestea îți ajută organismul să păstreze un echilibru, el știe prea bine ce trebuie să păstreze și ce nu.
Sub nicio formă să nu te înfometezi dacă ai kilograme în plus și grăsime depusă. Nu este o soluție, corpul va încerca să depună mai mult, până la urmă și persoanele slabe pot avea colesterol crescut. Alege echilibrul și corpul tău se va stabiliza de la sine!