Alimente light, adevăr sau minciună?

alimente light

Pentru o persoană care suferă de diabet poate că ajută consumul de alimente light, dar este absolut necesar să se asigure că acestea sunt cu adevărat „light”. Este tot mai des întâlnit conceptul aceasta referitor la alimente și, nu de ieri, de azi. Multe persoane le aleg orbește cu scopul de a slăbi, dar lucrurile nu stau tocmai așa. Este o chestiune de timp până constată că nu slăbesc sau mai rău, se îngrașă.

Dezbatem acest subiect și îți spunem cum să alegi cu adevărat alimente light, cum te ajută ele real vorbind, dar îți spunem și ce se ascunde în spatele lor.



ZERO-ul din aceste alimente light, nu e tocmai zero

Când spunem „light” ne referim la faptul că nu conțin anumite elemente cum ar fi zahăr, grăsimi sau chiar calorii. O primă regulă când vine vorba despre aceste alimente light este să verifici cu ce este înlocuit elementul „zero” din ele.

Alte persoane cad în capcana sucurilor cu 0 zahăr ori nu este altă soluție pentru asta decât să reduci băuturile răcoritoare sau să le elimini. Nu poți fenta nimic în povestea asta, vrei sucul pentru că este dulce și, chiar dacă nu are zahăr va avea înlocuitor care poate fi chiar mai nociv. De exemplu, poți găsi în componența unor alimente light, aspartamul, îndulcitor artificial. Desigur, aprobat de instituții, dar nu exclus din asocierea cu cancerele de tub digestiv.

În fapt, aceste alimente light se referă la produsele care pot conține cu 33% mai puține calorii sau cu 50 % mai puține grăsimi decât produsul original. Asta poți chiar tu reducând porția. Dar ce să vezi? Pentru că ai citit că are zero din ce vrei să reduci, vei avea tendința să mănânci mai mult și, aici este marea greșeală când vrei să slăbești.

Nu slăbești alegând alimente light !

Ca să slăbești, ai nevoie de deficit caloric și, pentru că știi asta, alegi să consumi alimente light în speranța că te vor ajuta în procesul de slăbire. Dincolo de tentația menționată anterior, de a consuma mai mult, mai există un aspect pe care trebuie să-l iei în considerare când cumperi alimente light: ce înlocuitori există în produsul ales pentru că aceștia pot veni inclusiv cu substanțe toxice pentru organism.

Apoi, mai există o greșeală pe care multe persoane care aleg alimente light o comit adesea, aceea de a crede că dacă au mâncat ceva light, au făcut o „economie” de calorii așa că, pot mânca ceva în plus.

Adevărul este că aceste lucruri se petrec fără să-ți dai seama și, nu doar că nu slăbești, dar ai putea constata că mai acumulezi kilograme. Conceptul de alimente light este de fapt un cerc vicios în procesul de slăbire. Nu este altă cale! Tot ce trebui să faci pentru a slăbi este să ai o disciplină alimentară, în general. Apoi, este elementar să înveți să acorzi timp organismului să digere ultima masă și, cel mai important dă-i timp să consume din ce ai acumulat deja.

Urmărește cu adevărat alimente light

Nu spunem că nu există, îți spunem doar să te asiguri că le alegi pe cele care sunt cu adevărat light. Cum? Învățând să citești eticheta produselor și, iată câțiva pași prin care urmărești alimente light în baza ingredientelor:

1.     Porția raportată la nevoia ta

Caută pe etichetă cantitatea pe porție (cantitatea pe care majoritatea o mănâncă, o dată) și vezi câte porții conține punga, cutia, etc. Setează-ți număr de calorii și nu le depăși, calculul este ușor. Cumpără cantitatea pe care o mănânci, tot ce trece peste înseamnă mai multe calorii.

2.     Înțelege la ce se referă acele alimente light

Este important să înțelegi ce înseamna termenii folosiți pe ambalaje. Nu se referă la toată punga ci pe porție.

Dacă de exemplu, este trecut „conținut scăzut de calorii” înseamnă </= 40 de calorii pe porție.

„Fără calorii” înseamna < 5 calorii pe porție.

„Fără grăsimi/fără zahăr” înseamnă </= de 0.5 grame pe porție.

„Sursă bună de”, „Bogată în”, „Sursa excelentă de” nu-ți oferă mai mult de 20% din valoarea de referință zilnică a vitaminelor, mineralelor sau nutrienților pe o porție. Făcând calculul sunt, real, vorbind, alimente light?

3.     Folosește-te de procentul de consum de referință (%CR)

Acest procent se referă la necesarul zilnic de nutrienți ori dacă îți spune pe pachet că produsul e „bogat în” și primești maxim 20% (dar poate însemna și 5-10%) pe porție, câte porții trebuie să mănânci pe zi? Sub nicio formă nu putem vorbi despre alimente light dacă luăm la analiză eticheta.

4.     Limitează grăsimile saturate, zaharurile adăugate și sodiul (sare)

Acesta este primul aspect pentru ca tu să alegi real alimente light, urmărește ca acestea să fie cu adevărat limitate.

5.     Asigură-te că primești cu adevărat nutrienți

Dacă la produsele procesate te uiți la elementele deja menționate, pentru a primi nutrienți, alege cu adevărat alimente light care îți aduc nutrienți: pe cele naturale, bazează-te pe legume, fructe care aduc real minerale, fibre  sau vitamine.

În acest fel nu te vei mai păcăli cu alimente light care nu sunt tocmai „curate” și, reține că pentru a slăbi este de preferat să alegi alimente naturale, care îți oferă sațietate pe termen lung și nu au conținut caloric mare, de exemplu, alimente precum: lactate degresate, ouă, anumite mezeluri și produse integrale. Declarațiile nutriționale de pe așa zisele alimente light sunt adesea înșelătoare iar dacă vrei să slăbești, învață cum funcționează organismul, respectă-i regulile și învață să-ți gestionezi mâncatul emoțional.