Alimente sanatoase care pot deveni periculoase

Alimente_sanatoase_care_te_pot_ucide

Toti nutritionistii si antrenorii de fitness recomanda fructele si legumele drept cea mai buna optiune pentru un stil de viata sanatos, insa, inainte de a le consuma, trebuie sa stim ca unele dintre acestea pot avea efecte secundare asupra organismului. In acest sens, v-am pregatit o lista a alimentelor care, desi sunt sanatoase, consumate incorect, pot duce chiar si la deces!



Semintele unor fructe

Stiati ca semintele, dar si pulpa unor fructe foarte populare sunt nocive organismului daca sunt ingerate in cantitati mari? In aceasta categorie intra merele, perele, mango si piersicile. Acestea contin o substanta numita amigdalina, cunoscuta si ca vitamina B17, care, in organism, se transforma in acid cianhidric, extrem de toxic. Insa, pentru a provoca moartea, ar trebui sa consumam tone de fructe si kilograme de astfel de seminte, ceea ce este, practic, imposibil. De asemenea, samburele cireselor este otravitor, continand cianura de hidrogen. Dar nu va alarmati, caci un sambure inghitit nu poate produce o modificare notabila in organism.

Cartofii

Cartofii se numara printre cele mai populare alimente de pe Glob si se pot consuma in multe moduri. Stim deja ca tulpina si frunzele sunt otravitoare, asemenea rosiilor, insa nu la fel de multi stim ca si cartoful in sine – tuberculul − este otravitor daca este nu este consumat corect. Mai exact, daca acesta devine verde, trebuie aruncat imediat, pentru ca asta inseamna ca are un nivel de solanina crescut, un glicoalcaloid toxic cu gust amar. Acesta devine nociv chiar daca este consumat in cantitati mici si, desi rare, au fost inregistrate decesuri prin otravire cu cartofi verzi sau cu ceai din frunze de cartof. Acesta este principalul motiv pentru care cartofii ar trebui depozitati in locuri intunecate, reci si uscate. De asemenea, in cantitati mici, aceasta substanta mai este prezenta si in gogonele si vinete.

Fasolea rosie

Exista diete in care se recomanda consumul fructelor si legumelor negatite. Fasolea rosie insa nu ar trebui mancata cruda niciodata, deoarece contine o toxina numita fitohemaglutinina care este nociva pentru organismul uman. Majoritatea soiurilor de fasole o contin, insa cea rosie o contine in cantitati mai mari. Tineti cont ca doar 4 boabe de fasole cruda ingerate pot provoca greturi, varsaturi si tulburari gastrice. Acesta este si unul din motivele pentru care fasolea trebuie lasata la inmuiat minimum 5 ore inainte de a o gati.

Ciupercile

Ne referim la ciupercile salbatice al caror aspect este foarte asemanator cu cel al ciupercilor comestibile. La noi in tara s-a inregistrat un numar foarte mare de cazuri de intoxicatii cu ciuperci salbatice, ba chiar de decese in urma consumului. Cumparate din magazin, nu prezinta niciun risc; nu acelasi lucru se poate spune insa atunci cand sunt culese la voia intamplarii din padure.

Ardeiul iute

Capsacina, chiar acea substanta care asigura gustul picant si senzatia de arsura la nivelul mucoaselor, este otravitoare daca se consuma in exces. Nu va ganditi ca, daca savurati cativa ardei iuti, veti avea parte de neplaceri majore, insa, daca veti introduce in organism o cantitate extrema, puteti sa va puneti serios viata in pericol!

Rubarba

Desi nu este atat de populara ca celelalte alimente, rubarba este totusi folosita in bucataria romaneasca. Insa, avand in vedere ca se foloseste doar petiolul, codita, implica un risc destul de mare daca, din greseala, se adauga si frunzele, caci acestea sunt extrem de toxice, continand acid oxalic care poate provoaca leziuni renale severe si chiar moartea. Acesta este si motivul pentru care rubarba nu se vinde niciodata cu frunze in magazine.

Yuca sau Cassava

Aceasta planta, desi este mai putin cunoscuta la noi in tara, nu ne este total straina. Cu toate ca aduce o multime de beneficii sanatatii, yuca sau cassava, asa cum este denumita pe rafturile supermarketurilor, este toxica daca se consuma cruda. Gustul sau usor acrisor poate indemna o persoana care nu are suficiente informatii despre ea sa o manance negatita si, astfel, sa se otraveasca. Contine acid hidroxicianic care, in cantitati destul de mici, poate provoca moartea. Aceasta leguma trebuie sa fie uscata, inmuiata in apa si gatita foarte bine inainte de a fi mancata.

Caju si migdale

Nu putem incheia lista alimentelor otravitoare fara sa amintim de caju si migdale care, consumate crude, sunt extrem de toxice. Caju contine urushiol, iar migdalele contin diferite cianuri, substante care pot provoca moartea. Din acest motiv, aceste fructe oleaginoase se vand doar preparate, crude fiind interzise in multe tari.

Text: Madalina Manole