Anestezia generala creste riscul dementei

shutterstock 20544971Persoanele in varsta ar trebui sa fie supravegheate mult mai indeaproape dupa o interventie chirurgicala in cadrul careia s-a facut o anestezie generala, cel putin asta recomanda cercetatorii, deoarece exista riscul de a dezvolta dementa. Anestezia generala nu este intotdeauna usor de depasit in cazul persoanelor in varsta.

Potrivit unui nou studiu prezentat in timpul congresului Societatii europene de anesteziologie din Barcelona, anestezia generala ar putea reprezenta un factor de risc in ceea ce priveste dezvoltarea unei afectiuni precum dementa, chiar si la cativa ani distanta fata de interventia chirurgicala          .

Aceste afirmatii se bazeaza pe rezultatele obtinute de mai multi cercetatori care au realizat un studiu in domeniu pe un numar de 9.000 de persoane cu varsta peste 65 de ani. Desi legatura dintre anestezia generala si dementa este inca greu de demonstrat, este totusi nevoie de monitorizare pe termen lung in cazul persoanelor in varsta care sufera o interventie chirurgicala. Expertii spun ca anesteziile locale sunt mult mai indicate, mai putin riscante, insa asta nu inseamna ca nu este nevoie de grija si atentie.

Text: Ruxandra Raica