Anorexie: “hormonul dragostei” i-ar putea vindeca pe cei bolnavi

Anorexie: “hormonul dragostei” i-ar putea vindeca pe cei bolnaviCercetatorii britanici si coreeni au efectuat doua studii cu privire la efectele oxitocinei, “hormonul iubirii”, asupra persoanelor anorexice. Rezultatele sunt incurajatoare! Oxitocina, numita “hormonul dragostei”, constituie, probabil, solutia in tratarea anorexiei, conform celor doua studii publicate in jurnalul PLoS One si Psychoneuroendocrinology si efectuate de catre cercetatorii englezi si coreeni. Acest hormon sintetizat in mod natural de catre organism la nivelul creierului si stocat in hipotalamus este eliberat in timpul nasterii, alaptarii si sexului.

Intr-un prim studiu realizat in Australia pe 31 de pacienti si 33 de oameni sanatosi, acestia au primit o doza de oxitocina. Apoi au observat imagini cu alimente sarace in calorii si cu oameni cu greutati diferite. Anorexicii care au inhalat oxitocina au fost mai putin axati pe imaginile “negative”.

 Potential tratament

    “Cercetarea este inca intr-un stadiu incipient si a fost efectuata pe un numar limitat de participanti, dar este extrem de interesant rezultatul ei. Avem nevoie de mai multe teste pe diverse populatii inainte de a incepe sa schimbam modul in care pacientii sunt tratati in prezent”, este de parere Janet Treasure, profesor de psihiatrie si principalul autor al celor doua studii.

 

Text: Andreea Popescu