Antibioticele nu dau rezultate semnificative in tratarea sinuzitei

-0a0a0a0ashutterstock_15528643Un nou studiu a confirmat ceea ce multi dintre cei diagnosticati cu sinuzita banuiau: antibioticele nu dau rezultate in tratarea infectiei sinusale. Tratamentul prescris de majoritatea medicilor in cazul sinuzitei era pana acum bazat pe antibiotice. Cu toate acestea, multi pacienti nu constatau imbunatatirea starii lor de sanatate si, in plus, acest “abuz” de antibiotice nu a facut decat sa creasca rezistenta acestor infectii la medicamente.

Cercetatorii au studiat 166 de pacienti care sufereau de infectii sinusale. Jumatate au fost tratati timp de 10 zile cu antibiotice (amoxicilina), iar cealalta jumatate – cu false pastile (pentru testarea efectului placebo).  Apoi, oamenii de stiinta au studiat daca exista o imbunatatire a simptomelor (durere faciala, tuse, curgerea nasului) in cele doua grupuri. Astfel, au ajuns la concluzia ca imbunatatirile la grupul tratat cu antibiotice, fata de grupul placebo erau putin mai mari, nesemnificativ chiar.

Rezultatul studiului este cu atat mai important cu cat o mare parte dintre antibioticele prescrise anual de doctori sunt recomandate tocmai ca tratament pentru sinuzita. In America, de exemplu, 1 din 5 antibiotice sunt prescrise pentru infectii sinusale. Autorul studiului spune ca, in jur de 90% dintre persoanele care se duc la doctor si sunt diagnosticate cu sinuzita primesc tratament cu antibiotice si crede ca acest numar ar trebui sa scada, tinand cont ca eficacitatea antibioticelor in aceasta problema nu este atat de mare pe cat se credea.

Text: Bianca Badescu