Antihipertensivele, risc de cancer mamar?

Antihipertensivele, risc de cancer mamarMedicamentele pe baza de blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale ar putea conduce catre aparitia cancerului de san. Un studiu realizat de catre cercetatorii americani de la Centrul de Cercetare Hutchinson a descoperit faptul ca exista o legatura intre medicamentele impotriva hipertensiunii arteriale si cancerul de san.

Cercetarea a fost realizata pe un numar de aproximativ 2.700 de femei cu varste cuprinse intre 55 si 74 de ani. Femeile care au participat la studiu urmasera mai multi ani la rand un tratament pe baza blocantelor canalelor de calciu pentru a trata hipertensiunea arteriala si prezentau un risc marit de a dezvolta cancer la san.

     Utilizarea pentru o perioada mai lunga de 10 ani a acestor antihipertensive a crescut cu 2,4 riscul de carcinom ductal (cel mai frecvent tip de cancer mamar) si cu 2,6 riscul unui carcinom lobular. Din cele 2.700 de femei, 880 au dezvoltat cancer de san agresiv (carcinom ductal), iar 1.027 carcinom lobular avansat (tot de san). In ceea ce priveste restul femeilor, nu s-a constatat niciun fel de tumoare. Alte tratamente impotriva hipertensiunii precum betablocantele sau diureticele nu sunt legate de un astfel de risc. Este nevoie si de alte cercetari pentru a determina cauzele acestei legaturi.

 

Text: Ruxandra Raica