Apa trece, bolile raman. Atentie la infectiile luate de la piscina!

Sezonul estival deschide larg portile strandurilor si piscinelor. Insa caldura si umiditatea, bazinele cu apa nu tocmai curata pot deschide calea unor boli infectioase neplacute si chiar periculoase: de la micoze ale unghiilor, ulcioare, impetigo, pana la otita, conjunctivita sau chiar raie. Iata o serie de sfaturi care te vor ajuta sa nu plonjezi intr-un focar de infectii. Piscinele, strandurile, dusurile comune, plajele – neigienizate corespunzator si adesea suprapopulate in zilele caniculare – reprezinta o sursa abundenta de bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti. Aceste microorganisme cauzeaza boli de piele, infectii oculare, otite, pe care le poti lua acasa chiar de la prima baie. Despre cum le poti evita ne-a explicat, in continuare, dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Clinica Medicum.



>>> Idei pentru tonifierea corpului la piscina

Unde nu e igiena, vai de piele!

Pielea, cel mai mare organ al corpului, este prima care intra in contact direct cu apa, fiind predispusa unui numar mare de infectii. „Pe de o parte, pot fi infectii bacteriene, mai frecvent stafilococi, streptococi, care pot provoca bube dulci, impetigo, ulcioare. Iar pe de alta parte, o incidenta crescuta au micozele, fie cutanate, fie unghiale. Onicomicozele nu pot sa apara decat pe zone fara aparare (rani, diabet) si de obicei se iau din apa baltita neclorinata”, atrage atentia dr. Viviana Iordache. Mare atentie trebuie acordata si prosoapelor umede provenite de la strandul respectiv. Ele pot ascunde paraziti si nu este de mirare sa va treziti cu raie luata din astfel de locuri. „A crescut numarul pacientilor cu sarcoptes, adica nimic altceva decat raie“, semnaleaza dr. Iordache.

>>> Cum sa ai pielea frumoasa fara a cheltui bani

Prea mult clor, exces de zel

Medicul tine totusi sa precizeze ca, daca se respecta conditiile de igiena si masurile de prevenire a infectiilor, nu ar trebui sa avem o problema cu mersul la strand sau la piscina. „La persoanele cu imunitate normala, infectiile sunt exceptionale, daca apa este dezinfectata si testata”, ne asigura dermatologul.

Paradoxal, necazurile pe piele incep de la excesul de zel! „Prea mult clor devine agresiv, omoara de-a valma germeni patogeni, dar si flora saprofita, protectoare. Tot clorul in exces subtiaza si deshidrateaza suprafata cutanata. Aceste dezechilibre ale florei saprofite pot duce la dezvoltarea unor colonii de levuri, cum este pitorosporumul, si ne trezim cu pitiriazis versicolor sau candida albicans, expunandu-ne riscului de patologie genitala”, arata dr. Viviana Iordache.

>>> Activitati care reduc stresul si oboseala si refac necesarul de energie in concediu

Feriti-va ochii de conjunctivita…

O boala ce nu poate fi trecuta cu vederea este conjunctivita. Aceasta reprezinta inflamatia acuta a conjunctivei si este produsa de o bacterie numita Chlamydia trachomatis, care se dezvolta in medii umede, la temperaturi ridicate. Conjunctivita de piscina este o boala oculara grava, foarte contagioasa, ce se transmite usor de la o persoana la alta si care poate afecta serios activitatile zilnice. Apar simptome precum: umflarea pleoapelor, inrosirea intensa a ochilor, senzatie de corp strain in ochi, lacrimare abundenta, iar vederea poate fi afectata daca apare si keratita. Tratamentul trebuie prescris cat mai repede de catre un medic oftalmolog.

>>> Ochi uscati si obositi? Rezolva cat ai clipi!

…Si urechile de otita!

In sezonul cald creste de asemenea foarte mult numarul cazurilor de otita externa. Cei mai frecventi microbi care pot genera otite de bazin sunt: Pseudomonas aeruginosa si Stafilococul auriu. Otita se manifesta prin: otalgie (durere in ureche), ureche infundata, prurit (senzatie de mancarime in ureche). In prezenta unor asemenea simptome este important sa va prezentati cat mai rapid la un medic ORL. Netratata la timp, otita externa se poate complica prin extensia infectiei la nivelul pavilionului auricular, determinand pericondrita auriculara, sau la nivelul ganglionilor, determinand adenite inflamatorii. Riscul de otita poate fi limitat prin evitarea curatarii excesive a conductului auditiv extern si prin scoaterea apei din ureche dupa o baie in piscina.

>>> Otita externa: cauze si remedii

Sfatul medicului

Pentru a evita necazurile, dr. Viviana Iordache ne recomanda:

  • sa alegem doar bazine amenajate si autorizate sanitar;
  • sa ne clatim dupa fiecare intrare in apa, la dus, cu apa din abundenta; in niciun caz nu stam la soare cu clor pe noi;
  • sa aplicam pe piele crema hidratanta, cu factor de protectie dupa fiecare dus.

Atentie la copii!

Pana la pubertate acestia au pielea mai uscata si mai usor de agresat. Si pe deasupra au mai putina rabdare sa faca dus si sa foloseasca si crema. Totusi, nu trebuie lasati fara aceste masuri de protectie!

Farmacistii Catena recomanda stiloul aplicator Excilor. Acesta este un instrument medical care actioneaza impotriva infectiei fungice a unghiei, protejand, totodata, zona. Detalii aici!

Text: Marilena I.