Cum iti refaci rezervele de energie: remedii si activitati care alunga stresul si oboseala

Perioada mult asteptata a concediilor a sosit si gandul ne fuge pe plajele insorite cu nisip fierbinte si valuri spumoase, iar visele ne incanta simturile cu racoarea muntilor si prospetimea padurilor. Indiferent unde alegem sa ne petrecem vacanta, aceasta ar trebui sa reprezinte un moment de liniste si relaxare, o perioada in care sa ne incarcam bateriile si sa ne intarim organismul pentru, cel putin, cateva luni. Ei bine, pentru a te asigura de eficienta zilelor libere, te invit sa-ti planifici vacanta in mod corespunzator!



>>> Boala timpului liber: iata de ce ne imbolnavim in concediu

Vitamine si minerale

Cu siguranta ati auzit de boala timpului liber, asa cum au numit olandezii sindromul de weekend sau de concediu care, se pare, afecteaza aproximativ 3% din populatie. Ei bine, nu este deloc o nascocire, ci este pe cat se poate de real faptul ca tot mai multi oameni sunt afectati de oboseala excesiva, stari gripale, dureri de cap, insomnii si chiar depresii in aceasta perioada. Chiar inainte de a pleca in vacanta ar fi recomandat sa-i faceti o vizita medicului de familie pentru a va recomanda niste vitamine si minerale pentru intarirea imunitatii. Conform studiilor, atunci cand organismul se relaxeaza devine mult mai vulnerabil in fata imbolnavirii, una dintre explicatii fiind faptul ca scade secretia de adrenalina, hormonul care ne-a tinut in priza pana atunci.

Pont: O limonada cu lamaie, portocala, frunze de menta si ghimbir, savurata cel putin o data pe zi, va intareste si, totodata, energizeaza organismul.

>>> Suplimente si vitamine pentru mentinerea sanatatii

Valeriana si lavanda

Profitati de zilele libere si consumati ceaiuri cu efect relaxant pentru a imbunatati functiile sistemului nervos si cardiovascular. Valeriana este o planta folosita inca din cele mai vechi timpuri gratie efectului sedativ pe care-l produce asupra creierului si inimii, aceasta alungand starile nevrotice si anxioase si ameliorand palpitatiile si spasmele. Pentru a nu va molesi pe parcursul zilei, beti o cana de ceai de valeriana inainte de culcare. Un alt remediu demn de a fi luat in bagajul de concediu este lavanda. Parfumata planta poate fi consumata fie sub forma de ceai, fie sub forma de ulei volatil. Ceaiul de lavanda alunga oboseala, insomniile si stresul si normalizeaza functia cardiaca, iar uleiul volatil, folosit in candela de aromoterapie, detensioneaza organismul, combate durerile de cap si trateaza afectiunile respiratorii.

Pont: Aplicati cateva picaturi de ulei volatil in zonele cu puls intens pentru a favoriza capacitatea de concentrare la activitatile din concediu.

>>> Oboseala dimineata? Iata cauzele si remediile!

Jogging

Stiati ca cercetatorii au demonstrat ca alergatul in aer liber ne imbunatateste starea de spirit si ne creste increderea in fortele proprii? Pai si cand ar fi cel mai bun moment sa profitam de natura daca nu in timpul vacantei de vara? In plus, joggingul induce un sentiment de calm si euforie si imbunatateste capacitatea de concentrare.

Pont: Alergatul pe nisip este de doua ori mai benefic pentru tonifierea musculaturii, asa ca profitati de plaja marii.

>>> Terapii eficiente pentru reducerea stresului

Inot

Costumul de baie trebuie sa fie nelipsit din bagajul de concediu, indiferent de destinatia aleasa. Noi recomandam sa-l purtati nu doar pentru a va balaci in apa marii sau a piscinelor, ci pentru a practica inotul. Acest sport este ideal pentru zilele de concediu pentru ca este confortabil, nu va oboseste si, in plus, tonifiaza intreg corpul, ajuta la arderea caloriilor, imbunatateste functia cardiovasculara si stimuleaza secretia de endorfine.

Pont: Inotati 30 de minute la rasaritul soarelui, in liniste, si va veti simti ca dupa o ora de meditatie profunda.

>>> Iata care sunt beneficiile inotului!

Concediul ne streseaza?

Conform unor studii in domeniu, se pare ca aproximativ 30% din americani si 50% din britanicii care pleaca in concediu se intorc mai obositi si mai stresati la munca. Explicatiile sunt variate si pornesc de la dorinta de a face cat mai multe activitati noi in concediu si pana la imposibilitatea deconectarii de la responsabilitatile jobului. Faptul ca vacanta determina intreruperea activitatilor cotidiene poate fi un stres major pentru anumite persoane, iar cercetarile pe acest profil au demonstrat ca cei care au un stil de viata stresant si un job solicitant, tind sa-si manifeste angoasele si sa-si reverse nervii si in concediu.

Farmacistii Catena recomanda sa adaugi in bagajul de concediu plasturii pentru bataturi Compeed. Detalii aici!

Text: Madalina Manole