Atentie la ftalatii din oja! Pot duce la aparitia diabetului zaharat

shutterstock_59352145Un nou studiu a descoperit ca ar putea exista o asociere intre concentratiile crescute de ftalati din organism si un risc crescut de diabet zaharat in ceea ce le priveste pe femei.

Ftalatii sunt substante chimice care se intalnesc de obicei in produsele de ingrijire personala, cum ar fi cremele, sapunurile, parfumurile, pasta de dinti, dar si in oja, care deregleaza organismul si duc la aparitia diabetului.

Pentru acest studiu realizat de catre medicii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, SUA, au fost recoltate probe de urina de la 2.350 de femei. S-a descoperit ca femeile care prezentau concentratii mai mari de ftalati in urina erau mai susceptibile de a avea diabet. Acesta este primul pas in ceea ce priveste explorarea legaturii dintre ftalati si diabetul zaharat.

De asemenea, ftalatii, pe langa faptul ca sunt prezenti in produsele de ingrijire personala, exista si in anumite tipuri de dispozitive medicale si medicamente utilizate chiar pentru tratarea diabetului zaharat. Asadar, este nevoie de mai multe cercetari in domeniu.

 

Text: Ruxandra Raica