Bauturile acidulate si dulci, risc de pietre la rinichi

poza riscuri bauturi acidulateCateodata, pur si simplu nu ne putem abtine sa nu golim o sticla de bautura racoritoare, rece, dulce si foarte acidulata. Din pacate, consumul acestor tipuri de bauturi creste riscul aparitiei pietrelor la rinichi, cu aproximativ un sfert, arata un nou studiu, care indica faptul ca bauturile dulci si acidulate fac mult mai posibila dezvoltarea acestor pietre atat de dureroase.

Alte bauturi precum ceaiurile, cafeaua sau sucul natural de portocale reduc acest risc. Se pare ca formarea acestor pietre este strans legata de tipul de bautura consumata.

Studiul realizat de catre expertii de la Spitalul pentru Femei din Brigham (Boston, Statele Unite) a analizat un numar de 194.095 pacienti pe o perioada de opt ani de zile. Astfel, oamenii de stiinta au aflat ca cei care consumasera una sau mai multe astfel de bauturi pe zi prezentau un risc cu 23% mai mare de a dezvolta pietre la rinichi, fata de cei care consumau o singura data pe saptamana. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca anumite bauturi, precum cafeaua sau ceaiul, micsoreaza riscul de pietre la rinichi, daca sunt consumate cu regularitate. Stim ca a venit vara si ca, probabil, tentatia este mare, dar cea mai buna varianta de a va proteja este apa plata.

 

Text: Ruxandra Raica