Bronzul tradeaza personalitatea

Bronzul tradeaza personalitateaDiversitatea culorii ochilor si a tenului a fascinat intotdeauna atat pe cei sensibili sau buni observatori dar si pe oamenii de stiinta, in special din domeniul antropologiei.

Un studiu recent efectuat de catre cercetatorii australieni de la Universitatea din Sydney a scos in evidenta faptul ca reactia tenului la actiunea radiatiilor solare demasca configuratia unor anumite trasaturi caracteriale. Rezultatele cercetarilor antropologilor australieni sub coordonarea lui Emille V. Countess arata ca modelul de agregare a moleculelor pigmentilor de melatonina din piele, exprimat prin bronzare, este corelat cu un anumit model de mobilitate a emotiilor si afectelor, care stau la baza arhitecturii caracteriale.  Explicatia este data de o posibila legatura a genelor care determina tipul structural de ten si reactia la soare si genele care prefigureaza anumite linii ale dezvoltarii psihicului. Asadar, oamenii de stiinta considera ca genele care determina un anumit tip de colorare a pielii sub actiunea ultravioletelor sunt mecanic legate, in acelasi cromozom, cu genele ce determina linia de baza a tipului de caracter.
 
TIPURI DE BRONZ SI MODELE CARACTERIALE
Inrosirea sau reactia violenta a pielii la soare
Este specifica persoanelor care sunt in general foarte sensibile atat organic, biologic, dar si psihic, sufleteste. Reactia exagerata de inrosire imediata la o expunere de scurta durata la soare arata o structura generala a epiteliilor embrionare de tip extrem de reactiv. Persoanele din aceasta categorie si in mod special barbatii sunt caracterizati prin I.Q. rational ridicat, emotivitate, care insa poate fi usor stapanita dar cu un mare consum de energie, care conduce la o rezistenta mai scazuta la efort pe timp indelungat. Acest tip caracterial este deseori iritabil, nervos, reactionand uneori foarte impulsiv la problemele legate de onoare, cinste si adevar. Aceasta se datoreaza faptului ca un barbat care in copilarie nu-si putea ascunde gandurile, fiind prins prin reactia emotiva a rosirii fetei a capatat o repulsie fata de cei care isi pot masca cu usurinta gandurile si neadevarurile. In cazul barbatilor, tipologia prezinta in afara de calitatile amintite si alte aspecte caracteriale pozitive ca: vointa de fier; simt al dreptatii care uneori este exagerat; capacitate de a oferi iubire si daruire totala. Ca defecte se poate enumera: gelozia extrema care poate da nastere la probleme foarte grave, incapacitatea de control a furiei atunci cand este declansat instinctul agresiv prin comportamente sau atitudini jignitoare. Ca punct slab, se poate vorbi de lipsa capacitatii de control al manifestarii din sfera sexuala. Este usor seductibil prin imaginea vizuala, provocatoare, putand cadea usor in plasa infidelitatii. Este usor influentat prin “cuvinte”, care respecta o logica ce corespunde cu cea personala, devenind usor de manipulat prin exemple clare, ce-i induc o anume idee sau alegere in special dintre 2 optiuni.

“Prinderea bronzului” tip rosu-aramiu
In cazul in care aceasta culoare apare la primele 3 zile de plaja cu expunere moderata (15-25 min/zi), este vorba de un tip caracterial cu o dispozitie emotiva variabila. Aceasta inseamna ca este vorba despre modelul tipologic al “schimbatorului”, de regula nehotarat, la care intotdeauna decizia sa este luata in functie de starea sa psihica de moment. In general, barbatii stiu sa ascunda perfect aceasta latura instabila a caracterului lor, parand de multe ori foarte siguri pe ei, iar uneori chiar cred ca sunt stabili si siguri pe sine. Calitatile acestui tip caracterial sunt in cea mai mare masura legate de creativitatea nativa, din nefericire uneori blocata de imposibilitatea de exprimare si mediul social nefavorabil. Totodata, barbatii dar si femeile din aceasta categorie sunt dotati cu o capacitate intelectuala deosebita, in special a gandirii si rationamentelor de tip intuitiv. Profesiile care i-ar avantaja in manifestarea calitatilor ar putea fi din domeniul artistic dar si al cercetarii stiintifice din oricare domeniu sau latura psihologica a stiintelor juridice ori criminologie sau criminalistica. In sens negativ, se mai poate spune ca cei din aceasta categorie, cu precadere barbatii, sunt foarte circumspecti, rezervati, in relatiile de cuplu, temandu-se foarte mult de ideea casatoriei ori a unor decizii importante din viata. Se tem in mare masura de responsabilitati, iar cei care isi asuma o responsabilitate anume devin in scurt timp foarte stresati si capata nevroze sau depresii usoare de tip reactiv.

Bronzul de tip aramiu
Caracterizeaza modelul caracterial al non-activilor sau pasivilor, deseori corespunzand tipologiei hipocratice a flegmaticilor si partial a melancolicilor. Referindu-ne cu precadere la modelul masculin al acestei tipologii, barbatii din aceasta categorie sunt de regula stabili, plini de forta atat fizica cat si psihica, insa reactivi intotdeauna la actiuni, comportamente si atitudini care le incalca intimitatea, teritoriul fizic, al moralitatii sau al activitatii. Defectele acestui model caracterial sunt focalizate in zona granitelor respectului. Incalcarea acestor granite poate duce la conflicte grave si chiar violente, mai ales daca la mijloc este vorba de aspecte materiale care trebuie aparate cu oricare pret. Nu este tandru in intimitate decat daca i se ofera permanent o stimulare de alta natura decat cea erotica. Se plictiseste usor si are nevoie in permanenta de noutate in tot si toate.

Bronzul tuciuriu
Este specific mediteranizilor si este reprezentativ in cea mai mare masura, pentru peste 65%  din populatia din Romania. Reprezinta tipologia non-emotivilor energici activi care de regula isi aleg o anumita scara de valori, de apreciere a binelui din anturaj dar si de la parinti. Cunoasterea anturajului acestora este cheia de a afla cine sunt si cum pot evolua din punct de vedere caracterial. Este tipul imitatorului mecanic, care foarte rar iese din sabloanele ingradite de anturaj, moda sau pasiunile si obsesiile sale. Calitatile acestei tipologii sunt centralizate in jurul puterii reale de a trai sentimentele insa foarte des in contrast total cu firea sa si felul sau de manifestare. Este capabil de tandrete, daruire si darnicie, ca si de un anume spirit de sacrificiu pentru cel iubit. Are inclinatii catre cunoastere, putere de intelegere, spirit de grup dar si un potential ascuns al tendintelor infractionale de oricare natura, inclusiv violenta.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana

septembrie 2nd, 2005 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate