Bronzul trădează personalitatea

Diversitatea culorii ochilor și a tenului a fascinat întotdeauna atât pe cei sensibili sau buni observatori, dar și pe oamenii de știință, în special din domeniul antropologiei.

Farmaciștii Catena recomandă crema Water Touch SPF 50+ de la Rilastil SunSystem, o cremă protecție solară cu o formulă inovatoare care protejează tenul de acțiunea nocivă a razelor soarelui.

Un studiu efectuat de către cercetătorii australieni de la Universitatea din Sydney a scos în evidență faptul că reacția tenului la acțiunea radiațiilor solare demască configurația unor anumite trăsături caracteriale. Rezultatele cercetărilor antropologilor australieni arată că modelul de agregare a moleculelor pigmenților de melatonină din piele, exprimat prin bronzare, este corelat cu un anumit model de mobilitate a emoțiilor și afectelor, care stau la baza arhitecturii caracteriale.  Explicația este dată de o posibilă legătură a genelor care determina tipul structural de ten și reacția la soare și genele care prefigurează anumite linii ale dezvoltării psihicului. Așadar, oamenii de știință consideră că genele care determină un anumit tip de colorare a pielii sub acțiunea ultravioletelor sunt mecanic legate, în același cromozom, cu genele ce determina linia de baza a tipului de caracter.

TIPURI DE BRONZ ȘI MODELE CARACTERIALE

Farmaciștii Catena recomandă spray-ul de corp ultra-ușor Dry Touch SPF 50+ de la Rilastil SunSystem ce se absoarbe rapid, indicat pentru pielea deschisa la culoare si sensibila.Înroșirea sau reacția violentă a pielii la soare

Este specifică persoanelor care sunt în general foarte sensibile atât organic, biologic, dar și psihic, sufletește. Reacția exagerată de înroșire imediată la o expunere de scurtă durata la soare arată o structura generală a epiteliilor embrionare de tip extrem de reactiv. Persoanele din această categorie și în mod special bărbații sunt caracterizați prin I.Q. rațional ridicat, emotivitate, care însă poate fi ușor stăpânită, dar cu un mare consum de energie, care conduce la o rezistență mai scăzută la efort pe timp îndelungat. Acest tip caracterial este deseori iritabil, nervos, reacționând uneori foarte impulsiv la problemele legate de onoare, cinste și adevăr. Aceasta se datorează faptului că un bărbat care în copilărie nu-și putea ascunde gândurile, fiind prins prin reacția emotivă a roșirii fetei a căpătat o repulsie față de cei care își pot masca cu ușurință gândurile și neadevărurile. În cazul bărbaților, tipologia prezintă în afară de calitățile amintite și alte aspecte caracteriale pozitive: voință de fier; simt al dreptății care uneori este exagerat; capacitate de a oferi iubire și dăruire totală. Ca defecte se poate enumera: gelozia extremă care poate da naștere la probleme foarte grave, incapacitatea de control a furiei atunci când este declanșat instinctul agresiv prin comportamente sau atitudini jignitoare. Ca punct slab, se poate vorbi de lipsa capacității de control al manifestării din sfera sexuală. Este ușor seductibil prin imaginea vizuală, provocatoare, putând cădea ușor în plasa infidelității. Este ușor influențat prin “cuvinte”, care respectă o logică ce corespunde cu cea personală, devenind ușor de manipulat prin exemple clare, ce-i induc o anume idee sau alegere în special dintre 2 opțiuni.

Farmaciștii Catena recomandă Genera SUN Spray solar SPF50 care ajută la regenerarea pielii și o protejează împotriva îmbătrânirii premature.

“Prinderea bronzului” tip roșu-arămiu

În cazul în care această culoare apare la primele 3 zile de plajă cu expunere moderată (15-25 min/zi), este vorba de un tip caracterial cu o dispoziție emotivă variabilă. Aceasta înseamnă că este vorba despre modelul tipologic al “schimbătorului”, de regulă nehotărât, la care întotdeauna decizia sa este luată în funcție de starea psihică de moment. În general, bărbații știu să ascundă perfect această latură instabilă a caracterului lor, părând de multe ori foarte siguri pe ei, iar uneori chiar cred că sunt stabili și siguri pe sine. Calitățile acestui tip caracterial sunt în cea mai mare măsură legate de creativitatea nativă, din nefericire uneori blocată de imposibilitatea de exprimare și mediul social nefavorabil. Totodată, bărbații, dar și femeile din această categorie sunt dotați cu o capacitate intelectuală deosebită, în special a gândirii și raționamentelor de tip intuitiv. Profesiile care i-ar avantaja în manifestarea calităților ar putea fi din domeniul artistic, dar și al cercetării științifice din oricare domeniu sau latura psihologică a științelor juridice ori criminologie sau criminalistică. În sens negativ, se mai poate spune că cei din această categorie, cu precădere bărbații, sunt foarte circumspecți, rezervați, în relațiile de cuplu, temându-se foarte mult de ideea căsătoriei ori a unor decizii importante din viață. Se tem în mare măsură de responsabilități, iar cei care își asumă o responsabilitate anume devin în scurt timp foarte stresați și capătă nevroze sau depresii ușoare de tip reactiv.

Bronzul de tip arămiu

Caracterizează modelul caracterial al non-activilor sau pasivilor, deseori corespunzând tipologiei hipocratice a flegmaticilor și parțial a melancolicilor. Referindu-ne cu precădere la modelul masculin al acestei tipologii, bărbații din această categorie sunt de regulă stabili, plini de forță, atât fizică cât și psihică, însă reactivi întotdeauna la acțiuni, comportamente și atitudini care le încalcă intimitatea, teritoriul fizic, al moralității sau al activității. Defectele acestui model caracterial sunt focalizate în zona granițelor respectului. Încălcarea acestor granițe poate duce la conflicte grave și chiar violente, mai ales dacă la mijloc este vorba de aspecte materiale care trebuie aparate cu oricare preț. Nu este tandru în intimitate decât dacă i se oferă permanent o stimulare de altă natură decât cea erotică. Se plictisește ușor și are nevoie în permanentă de noutate în tot și toate.

Bronzul maroniu

Este specific mediteranizilor și este reprezentativ în cea mai mare măsură pentru peste 65%  din populația din România. Reprezintă tipologia non-emotivilor energici activi care de regulă își aleg o anumită scară de valori, de apreciere a binelui din anturaj, dar și de la părinți. Cunoașterea anturajului acestora este cheia de a afla cine sunt și cum pot evolua din punct de vedere caracterial. Este tipul imitatorului mecanic, care foarte rar iese din șabloanele îngrădite de anturaj, modă sau pasiunile și obsesiile sale. Calitățile acestei tipologii sunt centralizate în jurul puterii reale de a trăi sentimentele însă foarte des în contrast total cu firea și felul său de manifestare. Este capabil de tandrețe, dăruire și dărnicie, ca și de un anume spirit de sacrificiu pentru cel iubit. Are înclinații către cunoaștere, putere de înțelegere, spirit de grup, dar și un potențial ascuns al tendințelor infracționale de oricare natură, inclusiv violență.