Campania Mondiala impotriva Stroke-ului

shutterstock_59573626Pe 29 octombrie Organizatia Mondiala de Stroke (WSO) a sarbatorit Ziua Mondiala a Stroke-ului (World Stroke Day – WDS) (stroke =AVC – accident vascular cerebral, terminologia stroke este folosita si in Romania).

  • Ce este Stroke-ul?

Stroke-ul este o boala care afecteaza anual peste 15 milioane de oameni in intreaga lume si rapeste cate o viata la fiecare 6 secunde. Stroke-ul poate fi prevenit. Campania Mondiala impotriva stroke-ului are ca scop diseminarea informatiilor esentiale care pot salva vieti, precum si impartasirea cunostintelor necesare efectuarii de activitati sau adoptarii unui stil de viata care poate sa incetineasca „asaltul stroke-ului”. Campania va identifica oportunitati pentru a imbunatati si educa populatia generala privind necesitatile fundamentale ale ingrijirii adecvate si de calitate, pe termen lung, ale supravietuitorilor unui stroke.

  • Dovezi:

Stroke-ul poate fi prevenit

Stroke-ul poate fi tratat

Stroke-ul poate fi controlat pe termen lung

1 din 6 oameni vor suferi un stroke pe parcursul vietii

In fiecare secunda stroke-ul ataca o persoana, indiferent de varsta sau sex

Anual 15 milioane de oameni sufera un stroke iar 6 milioane dintre ei nu supravietuiesc

30 milioane de oameni care au suferit un stroke traiesc cu dizabilitati

Campania pentru 2012-2013 se intituleaza „Pentru ca imi pasa” si are ca scop constientizarea a 6 factori care pot influenta producerea unui stroke:

1.      Cunoaste-ti factorii de risc: hipertensiune, diabet zaharat, nivel crescut de colesterol

2.      Fii activ fizic si fa exercitii in mod regulat

3.      O dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume si cu un nivel redus de sare te mentine sanatos si iti mentine un nivel scazut al tensiunii arteriale.

4.      Limiteaza consumul de alcool.

5.      Evita fumatul. Daca fumezi cauta ajutor pentru a renunta la fumat.

6.      Invata sa recunosti semnele de alarma ale stroke-ului si cum sa iei atitudine.

  • Istoric:

Pe 29 Oct 2010, WSO si membrii din intreaga lume au lansat campania „1 din 6” . Tema campaniei a fost aleasa pentru a reflecta faptul ca in lume 1 din 6 oameni va suferi un stroke pe parcursul vietii. Aflandu-se la rascruce in lupta impotriva stroke-ului, membrii si partenerii WSO din intreaga lume s-au solidarizat pentru a transmite un singur mesaj de Ziua Mondiala a Stroke-ului: „ Nu te baza pe sansa. Unul din sase oameni pot suferi un stroke si acela ai putea fi tu. Cunoaste dovezile. Salveaza o viata astazi. Actioneaza acum!” Info de mai jos sunt de pe site-ul campaniei:

http://www.worldstrokecampaign.org/2012/About/Pages/About.aspx

 

Text: Andreea Popescu