Cancerul de piele! S.O.S.

S.O.S. Cancerul de piele!La un ten in nuanta caramelului, cu textura catifelata, aspira majoritatea reprezentantelor sexului frumos, odata cu aparitia primelor raze de soare mai calde. Daca te numeri si tu printre ele, nu uita ca soarele iti poate fi dusman daca te expui excesiv.

Expunerea excesiva la soare, in special arsura solara, este cauza principala de aparitie a melanomului. Aceasta cauza poate fi prevenita prin protejarea pielii atunci cand ne expunem la soare. Persoanele cu tenul mai deschis la culoare, care se ard mai usor, prezinta un risc crescut pentru aparitia cancerului de piele.
 
Cea mai buna aparare – evitarea expunerii solare
Intrucat razele solare ultraviolete sunt principalul factor incriminat, cea mai eficienta metoda de preventie este evitarea expunerii la soare.
1. Razele ultraviolete sunt mai puternice intre orele 10.00 si 16.00.
2. Poarta haine deschise la culoare, cu tesatura densa, protectoare, cu maneci lungi, palarii cu boruri largi si ochelari de soare.
3. Aplica o crema cu factor de protectie cel putin 15 si repeta aplicarea din doua in doua ore, chiar si in zilele innorate.

Ziua europeana pentru depistarea melanomului
Pe data de 25 mai, 240 de medici dermatologi din toata tara, membri ai Societatii Romane de Dermatologie (SRD), au oferit pacientilor consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni pigmentare ale pielii (alunitelor). Pacientii au primit sfaturi despre cum se pot feri de actiunea nociva a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotectie.

Text: Ema Macovei