Care sunt si cum previi cele mai frecvente 7 CAUZE ale SINUZITEI

1gxryzlhCei care se lupta cu sinuzita stiu cat de sacaitoare poate fi aceasta afectiune si in cate momente simptomele ei ne strica dispozitia. Sinuzita sau inflamarea sinusurilor este o afectiune care atinge din ce in ce mai multi oameni, iar specialistii o pun pe seama stilului de viata modern care ne vulnerabilizeaza.

Fiecare sinus este legat de acelasi tesut senzitiv care acopera si interiorul nasului si elibereaza in mod constant mucus pentru a pastra umiditatea nasului si pentru a nu lasa praful, poluarea si alergenii sa patrunda in plamani. Inainte, nasul avea timp sa se adapteze pentru ca toate schimbarile de temperatura se produceau treptat, acum insa nasul nostru este expus la tot felul de factori daunatori care afecteaza modul sau de functionare natural.

Desi unele dintre cauzele sinuzitei tin de schimbarile din mediu si ne scapa de sub control, sunt si cateva lucruri pe care le putem controla. Cunoscand care sunt factorii care duc la aparitia sinuzitei, ne putem feri de aceasta afectiune care ne poate face mari probleme odata ce s-a cronicizat.

Racelile

Infectiile sinusurilor sunt provocate de obicei de raceli. Virusul irita tesutul nazal si acesta se inflameaza, blocand orificiul de drenaj, astfel incat mucusul nu poate fi evacuat in nas. Daca mucusul contine anumite bacterii, atunci se poate produce o infectie. Simptomele asociate cu infectia sinusurilor sunt febra, durere, greutate a capului atunci cand il miscam, respiratie proasta, oboseala si presiune in urechi.

In doua treimi din cazuri, acestea trec dupa o saptamana sau doua cu decongestionante nazale si cu analgezice. In celelalte cazuri insa, inflamatia se poate transforma in sinuzita cronica, ceea ce inseamna ca sinusurile vor fi blocate saptamani sau luni in sir de infectia bacteriana.

Cum se trateaza? Curata-ti sinusurile zilnic cu solutie salina – fie apa de mare cumparata din farmacie, fie o solutie preparata de tine acasa cu o lingurita de sare intr-o ceasca de apa fiarta si racita. Sarea absoarbe alergenii, iar apa mentine caile nazale umede.

Polipii

Uneori, sinuzita acuta poate duce la formarea polipilor (excrescente in interiorul foselor nazale si sinusurilor), care pot bloca sinusurile si pot crea conditii pentru infectiile bacteriene.

Cum se trateaza? Cu ajutorul sprayurilor cu steroizi care duc la micsorarea polipilor, insa in aproximativ 20% dintre cazuri este nevoie si de interventie chirurgicala.

Infectiile gingiilor

Atunci cand dintii de pe maxilarul superior se infecteaza, bacteriile pot strabate structura osoasa si pot patrunde in sinusuri, ceea ce duce la inflamarea acestora. De asemenea, sinuzita poate provoca si ea, la randul ei, dureri de dinti.

Cum se trateaza? Este nevoie de tratament medicamentos recomandat de medic.

Aerul conditionat

Aerul conditionat, fie el rece sau cald, reduce cantitatea de mucus produsa si ne usuca nasul, ceea ce poate duce la inflamarea sinusurilor. Mucusul se poate acumula in sinusuri, iar bacteriile pot declansa o infectie. De aceea, incercati sa evitati aerul conditionat pe cat posibil sau cel putin sa nu stati foarte aproape de aparatul de aer conditionat sau in raza lui de bataie.

Cum se trateaza? Ca si sinuzita cauzata de raceala, cea provocata de aerul conditionat poate trece in 1-2 saptamani cu decongestionante nazale si analgezice, insa daca persista, este nevoie sa apelati la un medic caci altfel se poate croniciza.

Inotul

Clorul folosit la dezinfectarea piscinelor si bacteriile din apa pot provoca si ele probleme ale sinusurilor. Mucoasa nazala este la fel de delicata ca si cea a ochilor, asa ca, atunci cand ni se inrosesc ochii dupa ce iesim din piscina, cel mai probabil si nasul nostru a fost afectat.

Cum previi? Poarta carlig special pentru nas atunci cand te duci la piscina, pentru a reduce cantitatea de apa si clor care iti intra in sinusuri. Apoi, dupa ce ai iesit din piscina, curata-ti nasul cu o solutie salina.

Parfumul

Unul din 20 de oameni sufera de alergie la parfum, aceasta fiind si o cauza obisnuita a problemelor cu sinusurile, a respiratiei ingreunate sau a ametelilor. Substantele chimice din parfumuri penetreaza tesutul nazal, irita sinusurile si provoaca inflamatii la nivelul lor.

Cum previi? Identifica ce aroma iti provoaca alergia, iar daca nu reusesti sa-ti dai seama, atunci evita nu doar parfumurile, ci si alte produse ce contin parfum precum odorizantele de camera sau de masina, produsele de curatenie a casei etc.

Alergenii

Fanul, polenul sau puful de mesteacan iti pot da multe batai de cap in ceea ce priveste sinuzita. Orice mic fragment de polen pe care il inspiri poate irita membrana nazala la fel de tare ca si un virus.

Cum previi? Fereste-te de zonele in care acest tip de alergeni exista din belsug. Foloseste antihistaminice si fa inhalatii, pentru ca acestea ajuta la fluidizarea mucusului, facandu-l mai usor de eliminat. Acestea sunt doar solutii de moment, care nu te ajuta sa scapi definitiv de sinuzita.

Text: Bianca Badescu

Sursa: Dailymail.co.uk