Cauze mai putin cunoscute ale aparitiei osteoporozei

0a0a0a0a222819Desi osteoporoza este considerata a fi o afectiune specifica femeilor in etate, foarte multe femei tinere se expun riscului slabirii oaselor si aparitiei fracturilor, fara macar sa realizeze acest lucru, si asta pentru ca osteoporoza este o “boala tacuta”. Desi de obicei apare din cauza  lipsei de calciu, a inactivitatii sau a genelor, exista si alte cauze mai putin cunoscute, care s-ar putea sa te surprinda.

  • Anorexia si bulimia –  pot cauza mai multe probleme de sanatate, printre care si osteoporoza, acest lucru datorandu-se malnutritiei, pierderii in greutate dar si scaderii nivelului de estrogen.
  • Imobilitatea. Daca vei fi imobilizata la pat pentru o perioada mai lunga de timp, indiferent de cauza, oasele tale vor avea de suferit din cauza lipsei de exercitiu.
  • Diabetul –  este de asemenea una dintre cauzele aparitiei osteoporozei. Persoanele care au diabet trebuie sa aiba o grija mult mai mare in ceea ce priveste sanatatea oaselor lor, pentru ca structura osoasa este mult mai poroasa, asadar este mult mai usor ca oasele sa se fractureze.
  • Afectiunile rinichilor. Oamenii ai caror rinichi nu functioneaza asa cum trebuie pot face osteoporoza datorita efectului asupra nivelului de vitamina D.

 

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com