Cancerul mamar poate avea un impact major asupra stării psihice și emoționale ale persoanei diagnosticate. Este frecvent întâlnit la femei, dar nu-i ocolește nici pe bărbați. Deși puține persoane cred că ar putea exista alimente care să ajute în lupta cu cancerul de sân, adevărul este că există o serie care ajută organismul să gestioneze unele simptome ale bolii sau efecte adverse ale tratamentului.
De fapt, alimentele consumate în perioada în care te confrunți cu cancerul mamar, joacă un rol foarte important în primul rând pentru nutrienții pe care îi aduce organismului. Află din acest articol ce alimente pot lupta împotriva cancerului mamar, dar mai ales, pe care trebuie să le eviți.
3 motive pentru care este importantă alimentația în cancerul mamar
O alimentație sănătoasă te poate feri de multe probleme de sănătate, căci este deja cunoscut faptul că dieta este considerată a fi în mare măsură responsabilă pentru aproximativ 30-40% dintre cazurile de cancer.
Prin urmare, nu este întâmplător faptul că ți se recomandă o dietă sănătoasă în lupta cu cancerul și în recuperare. S-a observat că o principală problemă a pacienților cu cancer este alimentația săracă în proteine și calorii.
Dieta pentru cei cu cancer este adesea alcătuită din 15-35% proteine, 20-35% grăsimi și 45-65% carbohidrați, în funcție și de greutatea pacientului. Iată și de ce este importantă alimentația în lupta cu cancerul mamar, dar nu numai:
- Dincolo de prevenție, dar alimentația va întări sistemul imunitar. Alimentația echilibrată va duce în organism vitamine și minerale, dar și alți nutrienți indispensabili organismului, dar mai ales, forței acestuia în lupta cu diferite probleme din interior, de la infecții la boli.
- Alimentația adecvată este importantă chiar și în timpul tratamentului pentru cancerul mamar ajutând organismul să facă față efectelor secundare ale tratamentului.
- Alimentația este la fel de importantă și în recuperarea sănătății după lupta cu cancerul mamar. Vei evita recidiva sau alte complicații.
Lista de alimente ce pot lupta împotriva cancerului mamar
Pe lângă alimentele pe care le consumi, reține că și hidratarea este extrem de importantă. Astfel, este necesar ca dieta ta să cuprindă principalii nutrienți, carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale și minim 8 pahare de apă pe zi. În ce privește alimentele bune în lupta cu cancerul mamar, iată lista:
1. Legume și fructe
Acestea aduc antioxidanți în organism și în vor ajuta în lupta cu radicalii liberi. Oxidarea celulară nu face altceva decât să omoare celulele sănătoase, iar mai puține dintre acestea, te conduc la probleme de sănătate așa că, fructele și legumele îți sunt de ajutor și pentru vitaminele, mineralele și fibrele pe care le aduc.
Alege fructe precum: pere, căpșuni, cireșe, mure, afine, portocale, banane, grepfruit, mere, lămâie, rodie pentru că toate acestea au elemente care sunt de ajutor pentru organismul care se lupă cu un cancer mamar.
Alege legume precum: broccoli, roșia, varza, conopida, ardeiul gras, ciupercile, spanacul, kale, sparanghelul sau zucchini pentru că nu conțin amidon.
2. Grăsimi sănătoase
Omega 3 și Omega 9 nu sunt tocmai prietene cu un nivel crescut de estrogen. Când acesta este crescut și riscul cancerului crește așa că, alege uleiul de măsline, de avocado, dar și carnea de pește cum este somonul, macroul sau tonul, proaspete și să consumi nuci și semințe naturale pentru că îți aduc un aport de grăsimi bune pentru echilibru hormonal și descurajarea cancerului mamar.
3. Cerealele integrale sunt printre acele alimente care pot lupta împotriva cancerului mamar
Bogăția fibrelor te ajută și în prevenție, datorită unui tranzit intestinal bun, dar și în timpul bolii este important să elimini toxinele din corp pentru a ajuta organismul să scape mai repede de ele și să acorde atenție sporită adevăratei probleme din interior.
Alege produse precum: pâine integrală, orez brun, quinoa, orezul negru sau sălbatic, meiul, speltul, bulgurul, ovăzul, fulgii de ovăz, hrișca și orzul.
4. Produsele lactate, bogate în vitamina D
În ciuda faptului că în trecut, consumul exagerat de produse lactate era asociată cu dezvoltarea celulelor canceroase, Vitamina D poate, conform studiilor recente, să reducă diviziunea și creșterea celulară deși ajută ca, odată cu apariția celulelor canceroase, să nu se înmulțească rapid, astfel încât cele sănătoase să fie protejate și să poată elimina pe cele afectate.
Alege alimente precum: produse lactate, de la lapte, brânză, iaurt, smântână, unt, kefir, și până la ouă, dar moderat, fără exces. Alege-le pe cele cu un conținut mic în grăsimi. Include ouăle de câteva ori pe săptămână în dieta ta.
5. Proteine din carne și alte alimente
Aici ai la socoteală ouăle și produsele lactate, dar nu te feri de carnea de pasăre, pește, nuci sau alimente din soia. Proteinele trebuie să se regăsească în alimentația unei persoane cu cancer mamar pentru că ajută la repararea țesuturilor deteriorate și sprijină sistemul imunitar.
6. Fasolea și leguminoase
Lintea, năutul se alătură fasolei pentru că acestea sunt bogate în fibre, ceea ce va proteja moleculele de polifenoli și va limita creșterea tumorii. Ipoteza a fost lansată după ce un studiu pe 90.000 de persoane a căror alimentație fost monitorizată pentru 8 ani, au avut un risc în dezvoltarea cancerului mamar, diminuat cu 25%.
De altfel, în cazul unui astfel de diagnostic, medicul îți va face recomandarea asta, dar reține că este bine să incluzi aceste alimente în dieta ta, chiar și pentru prevenție. Este la fel de important să înțelegi că trebuie să eviți alimentele procesate, lactatele nepasteurizate, fructe și legume, nespălate, alcoolul, fumatul, sucurile, zahărul în exces, și alimente picante.